A faji hovatartozás nem lehet mentség a sikertelenségre

A faji hovatartozás nem lehet mentség a sikertelenségre – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az atlantai Morehouse College-ben, Martin Luther King alma materében a diplomaátadási ünnepségen elmondott beszédében.

Az elnök méltatta az olyan polgárjogi harcosok szerepét, mint Frederick Douglass, Booker T. Washington, Ralph Bunche, Langston Hughes, George Washington Carver, Ralph Abernathy, Thurgood Marshall és Martin Luther King.
„Ők teljes mértékben tisztában voltak azzal, hogy a rasszizmus milyen hatást gyakorol az életükre. Ám amikor a saját eredményességükről és céltudatosságukról volt szó, számukra nem volt helye a mentségeknek” – jelentette ki az Egyesült Államok első fekete elnöke a történelmileg fekete magánfőiskolán.
Az elnök arra biztatta a Morehouse végzőseit, hogy támasszanak magas elvárásokat magukkal szemben, és legyenek megihletői azoknak is, akik felnéznek rájuk, hogy ők is többre vágyjanak. Arra bátorította a végzősöket, hogy viszonyuljanak együttérzéssel a saját kisebbségükhöz tartozó hátrányos helyzetűek sokaságához. Obama elismerte, hogy ifjúkorában több kudarcát is annak tudta be, hogy a világ meg akarja akadályozni a feketék felemelkedését. „De az egyik dolog, amit az ember az elmúlt négy év folyamán megtanult, az az, hogy nincs helye a mentségeknek” – hangoztatta az elnök.
„Nincs időnk a mentségekre, és nem azért, mert a rabszolgaság és a szegregáció keserű öröksége teljesen eltűnt volna, mert ez nem történt meg. Nem azért, mert a rasszizmus és a diszkrimináció nem létezik többé, mert még mindig jelen van. Arról van szó, hogy a mai, rendkívül szoros szálakkal összefonódott világban, a kiélezett a versenyben, amikor önökkel együtt egymilliárd kínai, indiai és brazil fiatal csatlakozik a globális munkaerőpiachoz, senki sem fog semmi olyat odaadni önöknek, amit nem szolgáltak meg” – hangsúlyozta Barack Obama.
„És bármilyen nehézségeket tapasztalnak is meg önök a fajuk miatt, azok elhalványulnak azon nehézségek mellett, amelyekkel az előző nemzedékeknek kellett szembenézniük, és amelyeket legyőztek” – tette hozzá.
Az elnök szerint a Morehouse végzőseire nemcsak az afroamerikai közösségnek, de egész Amerikának, sőt a világnak is szüksége van.
„Morehouse-diákokként önök közül sokan tudják azt, hogy milyen kívülállónak, a partvonalra szorítottnak lenni, érezni a diszkrimináció fájdalmát. Ez egy olyan tapasztalat, amely oly sok amerikai számára közös” – mutatott rá az elnök.
„A spanyolajkú amerikaiak ismerik ezt az érzést, amikor valaki megkérdezi tőlük, hogy honnan jöttek, vagy azt mondja nekik, hogy menjenek is vissza oda. A meleg és leszbikus amerikaiak megtapasztalják ezt az érzést, amikor egy idegen ítéletet mond a szülői képességeikről vagy a szerelmükről. A muszlim amerikaiak átérzik, amikor a hitük miatt gyanakodva bámulnak rájuk. Minden nő ismeri azt az igazságtalanságot, hogy ugyanazért az elvégzett munkáért alacsonyabb fizetséget kap, és egész biztosan át is érzi azt” – mondta Barack Obama.
Az elnök szerint ezek a tapasztalatok képessé teszik a végzősöket arra, hogy nyitottak legyenek mások problémáira, és sikeres vezetői legyenek a társadalomnak. A szertartáson Obama megkapta a Morehouse College tiszteletbeli jogi doktori címét.