Görögország csaknem másfélszáz hajót rendelt Kínától

Görögország csaknem másfélszáz hajót rendelt Kínától

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Görögország 142 hajót rendelt meg Kínától – jelentette be a hét végén Sanghajban Kosztasz Muszurulisz görög hajóügyi miniszter, aki Antonisz Szamarasz kormányfő kíséretében érkezett Kínába.

Az üzlettel, amelyet már korábban szentesítettek, a kínai hajógyárak adják a folyamatban lévő globális görög megrendelések 60 százalékát – közölte a miniszter. A Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co. az utóbbi években 67 hajót gyártott görög tulajdonosoknak.
Antonisz Szamarasz miniszterelnök korábban Pekingben találkozott Li Ko-csiang kormányfővel, aki megbeszéléseik során megjegyezte, arra számít, hogy 2015-ig megduplázhatják jelenlegi kereskedelmi forgalmukat. A kétoldalú forgalom 2012-ben 3,38 milliárd dollárt tett ki.
Li a találkozón elmondta: Kína nem fogja elfelejteni, hogy Athén segített, amikor a kínai állampolgárokat menekítették Líbiából. Görögország komphajói 2011 februárjában 15 ezer kínait szállítottak Krétára.
Li Kína régi barátjaként emlegette Görögországot, és ígéretet tett arra, hogy segítségére lesz a „kihívások leküzdésében”, egyben reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Athén 2014-ben, amikor betölti majd az EU soros elnöki tisztét, „különleges szerepet játszik majd a kínai-EU kapcsolatokban”.
A kínai kormányfő külön is kitért a mobil távközlési eszközöket gyártó kínai vállalatok elleni dömping- és szubvencióellenes vizsgálatokra, és mint mondta, arra számít, hogy Görögország „pozitív vezető szerepet” játszik majd a kérdésben, s óvatosságra inti Brüsszelt.
Szamarasz egyrészt kifejezte, hogy országa szívesen látja a kínai vállalatokat, másrészt ígéretet tett arra, törekszik majd rávenni az uniót a kereskedelmi viták „megfelelő módon történő kezelésére”.
A két miniszterelnök jelenlétében több együttműködési egyezményt is aláírtak, ezek a kereskedelmi, befektetési, hajózási és mezőgazdasági területeket érintették.
A görög kormányfő Pekingben, a társadalomtudományi akadémián tartott előadásában utalt arra, hogy a kínai befektetések sok munkahelyet teremtettek a válságos időszakban Görögországban, s jelentős szerepük volt a válság enyhítésében.
„Görögország sikertörténetet épít, és szeretnénk, ha ennek Kína része lenne” – hangoztatta. Hozzátette, a görög repülőterek, kikötők és vasútvonalak az „európai hátországba” vezető út részei. Azt is mondta, hogy országa évente 17 millió turistát fogad, s reméli, hogy a kínai turistákkal ezt 18 millióra növelhetik.
Szamarasz vasárnap fejezte be ötnapos kínai látogatását, társaságában körülbelül 60 vezető üzletember, vállalkozó volt. Ő a második görög miniszterelnök, aki felkereste a kelet-ázsiai országot, 2002-ben Kosztasz Szimitisz szocialista kormányfőt látták vendégül egy hétre.