Schulz helyreigazításra szólítja fel a brüsszeli Metro újságot

Schulz helyreigazításra szólítja fel a brüsszeli Metro újságot
Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szóvivője útján helyreigazításra szólította fel a brüsszeli Metro című újságot, a lap által Schulznak tulajdonított, Magyarországgal kapcsolatos kijelentés ügyében. Armin Machmer szóvivő szerint – miként arról az EP-elnök hivatala szombaton tájékoztatta az MTI-t – nem felel meg a valóságnak, hogy Schulz azt mondta volna, „Magyarország össze akarja írni a zsidókat”, a Metro által közölt idézet teljességgel helytelen.

Az ügyet pénteken tette szóvá a fideszes EP-képviselőcsoport. Bocsánatkérésre szólította fel az EP német szociáldemokrata elnökét, a leghatározottabban visszautasítva „az egész magyar nemzetet és minden magyar polgárt becsületében súlyosan sértő kijelentést”. Utóbb a magyar külügyminisztérium szintén nyilatkozatban minősítette elfogadhatatlannak a Schulznak tulajdonított kijelentést.
Az ominózus nyilatkozat a brüsszeli Metro újság csütörtöki számában jelent meg. A lap az EU jövőjével kapcsolatos vélekedésekről közölt összeállítást, megszólaltatva különböző pártállású politikusokat. Schulz annak a véleményének adott hangot, hogy az unió létrehozásával Európában lehetővé vált „a XX. század démonainak eltemetése”. Szerinte a rasszizmust, az antiszemitizmust már sikerült ellenőrzés alá vonni, de még nem sikerült megszüntetni, sőt a válság nyomán valós a veszélye annak, hogy újraélednek. Erre példaként említette Schulz a lap szerint azt, hogy Magyarország „össze akarja írni a zsidókat”.
Az MTI érdeklődésére Schulz hivatala olyan tájékoztatást adott szombaton, hogy Machmer szóvivő levélben szólította fel helyreigazításra a Metro újságot.
A szóvivő a levélben emlékeztetett arra: Martin Schulz korábban erőteljesen bírálta azt az egyedi esetet, amikor a Jobbik egyik országgyűlési képviselője bizonyos, zsidó származású személyek összeírását javasolta. Az EP-elnök azonban – tette hozzá Armin Machmer – semmilyen módon nem bírálta sem a magyar nemzetet, sem a magyar kormányt úgymond a zsidók összeírásának a szándékát állítva.
Az Európai Parlament elnöke ezért szükségesnek tartja, hogy a lap következő számában helyreigazítás jelenjen meg. A szóvivő által a Metro szerkesztőségének megküldött levél felhívja a figyelmet arra, hogy a téves idézet „súlyos félreértéshez vezetett Magyarországon”.