Holder „nagyon-nagyon komolynak” nevezte a kiszivárogtatást,

Az AP amerikai hírügynökség ellen egy olyan kiszivárogtatás ügyében folytattak nyomozást, amely amerikaiak életét sodorta veszélybe – jelentette ki kedden Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter Washingtonban.

Holder „nagyon-nagyon komolynak” nevezte a kiszivárogtatást, amellyel kapcsolatban ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe. Az AP 20 munkatársának tavalyi, két hónapon át tartó megfigyelése azt volt hivatott megállapítani, hogy miképp szivároghattak ki a médiába 2012 májusában egy, az Egyesült Államokba tartó repülőgép elleni, Jemenből kiindult, meghiúsult merényletkísérletről szóló értesülések.
A miniszter kijelentette, hogy a telefonlehallgatásokat nem ő, hanem helyettese, James Cole rendelte el. Mint mondta, összeférhetetlenség miatt kivonta magát a vizsgálatból.
Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: Barack Obama elnök szilárd támogatója a sajtószabadságnak, és általános értelemben az meggyőződése, hogy a sajtónak képesnek kell lennie a zavartalan tényfeltáró újságírás folytatására. Elnökként, a fegyveres erők főparancsnokaként és állampolgárként ugyanakkor felelős az államtitkok kiszivárogtatásának megakadályozásáért.
Carney szerint Obama arra törekszik, hogy megtalálja az egyensúlyt a két dolog között. A szóvivő ezen túlmenően nem nyilatkozott az ügyről.
Eric Holder azt is bejelentette, hogy az igazságügyi tárca a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködve nyomozást indított az amerikai adóhivatal (IRS) ügyében, amely célzott vizsgálatot indított egyes, adómentességért folyamodó konzervatív nonprofit csoportok ellen. A miniszter „felháborítónak” és „elfogadhatatlannak” nevezte az adóhivatal kivételezését és célzott a lehetséges büntetőjogi következményekre is.
Jay Carney a folyamatban lévő vizsgálatokra hivatkozva nem kívánta kommentálni az adóhivatali botrányt, de megismételte: amennyiben bebizonyosodik, hogy a panaszok megalapozottak, akkor azokat, akik szándékosan részt vettek a szelektív vizsgálatban, felelősségre fogják vonni.