Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia fokozni fogja a szíriai rezsimre gyakorolt nyomást

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia fokozni fogja a szíriai rezsimre gyakorolt nyomást Bassár al-Aszad elnök távozása érdekében – jelentette be hétfőn Barack Obama amerikai elnök, aki a Fehér Házban közös sajtótájékoztatót tartott David Cameron brit miniszterelnökkel.

A két vezető hangsúlyozta, hogy országaik növelni fogják a mérsékelt szíriai ellenzéknek nyújtott támogatást. Cameron kijelentette, hogy Szíriában nem lesz politikai haladás, ha a felkelők nem tudnak ellenállni a kormányerők támadásának.

A brit miniszterelnök, akinek kormánya azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió ne újítsa meg a hamarosan lejáró szíriai fegyverszállítási embargót, Washingtonban úgy nyilatkozott, hogy még nem született döntés a felkelők felfegyverzéséről. David Cameron hangoztatta, hogy a lázadóknak nyújtott, megnövelt brit segítség „technikai” jellegű lesz.

A brit kormányfő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek véget kell vetnie „a szemünk előtt zajló mészárlásnak”. Barack Obama megdöbbentőnek nevezte a Szíriában zajló erőszakot.

A brit miniszterelnök bejelentette, hogy Washingtonból Bostonba utazik, hogy lerója kegyeletét a bostoni maratonon elkövetett terrortámadás áldozatai előtt. A sajtótájékoztatón Obama „nélkülözhetetlennek”, Cameron pedig „példa nélkül állónak” nevezte a két ország kapcsolatát.