Gyenge kezdés után a zárás közeledtével pozitív tartományba billentek át csütörtökön az amerikai tőzsdeindexek.

Gyenge kezdés után a zárás közeledtével pozitív tartományba billentek át csütörtökön az amerikai tőzsdeindexek.

Hasonlóan az árfolyamok szerdai alakulásához, kezdetben csütörtökön is a már huzamos ideje tartó emelkedésből kivehető haszon irányította a befektetői döntéseket.

A DJIA 30 index kedden zárt első alkalommal 15 ezer pont felett, és szerdán további 0,32 százalékkal növelve újabb rekordon fejezte be a kereskedést. Az S&P 500 index szerdán 0,41 százalékkal emelkedett, és az ötödik egymást követő kereskedési napot fejezte be történelmi csúcson. A Nasdaq Composite index 0,49 százalékkal erősödött szerdán, és 2000 októbere óta a legmagasabb értéket érte el.

A zárás előtt mintegy két órával csütörtökön a DJIA 30 index 0,15 százalék, az S&P 500 index 0,03 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,32 százalék nyereségben járt.

A pozitív fordulathoz a foglalkoztatási adatok kedvező alakulása segítette hozzá a tőzsdéket. A múlt héten (18. hét) öt éve a legalacsonyabbra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban. Az adat négyhetes mozgóátlaga pedig első alkalommal érte el a krízis előtti szintet.

Kedvező vállalati eredmények is hozzájárultak az árfolyamok emelkedéséhez.

A News Corp részvénye az elemzői várakozásokra rácáfoló első negyedéves eredmény hatására több mint öt százalékkal emelkedett.

A Tesla Motors Inc részvénye 30 százalékkal erősödött, miután az elektromos autókat gyártó vállalat tíz éves történetében első alkalommal zárt nyereséges negyedévet.

A Barnes & Noble Inc részvénye közel húsz százalékkal erősödött, miután a TechCrunch hírportál beszámolója szerint a Microsoft egymilliárd dolláros ajánlatot készül tenni a Nook Media digitális aktíváira.

Az arany árának csütörtöki csökkenését is a biztató gazdasági kilátásokkal kecsegető foglalkoztatási adatnak tulajdonítják elemzők: a határidős jegyzés legközelebbi teljesedére unciánként 10,85 dollárral, 0,74 százalékkal 1462,85 dollárra csökkent.

Az olaj ára csökkent csütörtökön, az amerikai WTI nyersolaj határidős jegyzése a kereskedés vége előtt mintegy két órával hordónként 96,16 dolláron állt, 47 centtel, 0,48 százalékkal az előző napi alatt.