„Nem támogatjuk a Brüsszel által preferált megszorításokat”

„Nem támogatjuk a Brüsszel által preferált megszorításokat” 

A Fidesz elnöksége ülésezett a csütörtöki napon, melyen részt vett a miniszterelnök és a KDNP elnöke is. Az ülést követő sajtótájékoztatóján Rogán Antal bejelentette: a Fidesz elnöksége egyértelműen arra kérte a kormányt, hogy ne engedjen a brüsszeli nyomásnak.

Rogán Antal elmondta, az ülésen megvitatták a Magyarországgal szemben támasztott brüsszeli kívánalmakat. Egyetértettek abban, hogy a magyar kormány és a brüsszeli bizottság költségvetési deficitre és más gazdasági mutatókra vonatkozó előrejelzései még sohasem álltak ilyen közel egymáshoz. Ez lehetőséget jelent a hosszú évek óta zajló túlzottdeficit-eljárás lezárására. Viszont azt is egyértelműen ki kell mondanunk: az Európai Unió visszaél hatalmával Magyarországgal szemben – fűzte hozzá a frakcióvezető.

 

Rogán Antal sajtótájékoztatója

 

 

A fideszes politikus ennek kapcsán példaként említette, Magyarország 2012-ben a hetedik legalacsonyabb költségvetési deficitet érte el az összes uniós ország közül. Sokkal alacsonyabb deficitet produkáltunk, mint Málta, akit kiengedtek a túlzottdeficit-eljárás alól; sokkal alacsonyabbat, mint Románia, akit az idén terveznek kiengedni túlzottdeficit-eljárás alól, és alacsonyabbat bármely szomszédos uniós országénál – sorolta Rogán Antal. Arra is felhívta a figyelmet, hazánk nagyságrendekkel jobb költségvetési deficitet produkált, mint azok az államok, melyek több év türelmet kaptak az uniótól az elmúlt napokban, mint például Franciaország, Spanyolország, Portugália, vagy Írország. Magyarországgal szemben mégis további követeléseket támasztanak; mely egyértelművé teszi: a hazánkkal szemben folytatott eljárásnak politikai, és nem szakmai tartalma van – szögezte le a frakcióvezető.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

Rogán Antal szerint a brüsszeli bürokráciában értő fülekre találnak a nagyvállalati lobbiérdekek. Magyarországot nem azért támadják, mert nem teljesít, hanem azért, mert rezsit csökkent a nagyvállalatok profitjából; adóztatja a bankokat, nagyvállalatokat, és ez egyértelműen sérti a multinacionális vállalatok érdekeit – fűzte hozzá. A rezsicsökkentés a legújabb, és a nagyvállalatok számára legfájóbb érdeksérelem, ezért ki kell mondani: Magyarországgal szemben Brüsszelben nem túlzottdeficit, hanem rezsi-eljárás zajlik – jelentette ki a fideszes politikus.

 

 

 

A frakcióvezető aláhúzta, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére vonatkozó kívánalmaknak Magyarország az elmúlt években sikeres költségvetési politikájával lényegében eleget tett. Brüsszelben viszont a megszorítások útját preferálják, a rezsicsökkentés vagy a bankok valamint a nagyvállalatok megadóztatása helyett, és azok az országok kapnak türelmet, melyek a megszorítások útjára lépnek – tette hozzá. Rogán Antal szerint bebizonyosodott, hogy ez az út nem járható, példaként említette Görögországot és Portugáliát. Magyarország ezzel szemben képes volt leszorítani a költségvetési hiányt, és különösen nagyobb társadalmi megrázkódtatások nélkül élte végig az elmúlt három évet.

 

 

 

A Fidesz elnöksége éppen ezért egyértelműen arra kérte a kormányt, hogy ne engedjen a brüsszeli nyomásnak; nem támogatjuk a Brüsszel által preferált megszorításokat – szögezte le Rogán Antal. Nem engedünk a rezsicsökkentésből, és szó sem lehet a visszavonásáról; nem növeljük a magánszemélyek és a kis – és középvállalkozások adóterheit; nem jöhet szóba a nyugdíjak megadóztatása és továbbra is kitartunk a rögzített nyugdíjemelés mellett. Nem vagyunk hajlandók tárgyalni a családtámogatások csökkentéséről, és egyértelműen elutasítjuk a gyerekek után járó adókedvezmények bármilyen felülvizsgálatát. Kitartunk a munkahelyvédelmi akciótervben foglalt intézkedések mellett is. Ezen világos keretek között adott a Fidesz elnöksége mandátumot a kormánynak a Brüsszellel folytatandó tárgyalásokra – húzta alá Rogán Antal.