Megjelent Alexandra Schwartzbrod új kötete, Isten veled, Jeruzsálem címmel!

Megjelent Alexandra Schwartzbrod új kötete, Isten veled, Jeruzsálem címmel!

 

Alexandra Schwartzbrod, a híres Libération tudósítójaként, három évet töltött Jeruzsálemben az utolsó Intifáda idején. Az újságírónő az elképzelhetetlent képzeli el a most magyarul fordításban is megjelenő, torokszorítóan izgalmas politikai thrillerében. A szerző, az Isten veled, Jeruzsálem! című kötetével 2010-ben elnyerte a legrangosabb francia bűnügyi irodalmi díjat, a Grand prix de littérature policière-t.

 

A könyvben Munir, az oroszországi Kazany helyi Tudományos Intézetének alkalmazottja Mekkába készül zarándoklatra. Utazása előestéjén a szeme láttára robban fel az intézet egyik épülete. Munir mégis repülőre ül, de már a gépen heves görcsök törnek rá, és nem sokkal Mekkába érkezése után meghal. Senki sem sejti, hogy a messzi Tatárföldről érkezett szerény zarándok szörnyű baktériumot hurcolt be magával a szent városba. A Yersinia pestist. A fekete halált.

A járvány hihetetlen gyorsasággal terjed. Nem csoda, hogy kitör a pánik, nyomában pedig szárnyra kap a rémhír: a zsidók megmérgezték a város kútjait. Egyre magasabbra csapnak a gyűlölet hullámai, felfegyverkezett zsidók és arabok néznek egymással farkasszemet. Ugyan mit tehetnek azok, akik a józan ész és az emberség szavára hallgatva próbálják megfékezni az elszabaduló gyilkos őrületet: Eli Bishara, az izraeli arab rendőrfelügyelő, Juszuf Sahid, a Franciaországban végzett egyiptomi orvos vagy az ENSZ újonnan megválasztott észt főtitkára?

 

Alexandra Schwartzbordnak eddig négy esszéjét és hat regényét adták ki. Az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában megjelenő Isten veled, Jeruzsálem! az első magyar fordításban is elérhető kötete.