Tárgysorozatba vette, azaz várhatóan néhány héten belül megtárgyalja a parlament azt az MSZP-s javaslatot,

Tárgysorozatba vette, azaz várhatóan néhány héten belül megtárgyalja a parlament azt az MSZP-s javaslatot, amely alapján a kormánynak országos programot kellene készítenie arra, hogy minden, a közoktatásban tanuló magyar fiatal legalább egyszer, az állam támogatásával eljuthasson az auschwitz-birkenaui haláltábor helyén létrehozott emlékhelyre és múzeumba.

Az indítványt Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, Lendvai Ildikó és Steiner Pál terjesztette be. Azt javasolták: a programot 2015-ig pályázati úton finanszírozzák, azután normatív módon támogassa az állam.

A szocialista politikusok indoklása szerint a nemzet erkölcsi kötelezettsége, hogy ne feledkezzen meg a náci vészkorszak idején meggyilkolt zsidó vallású magyar polgárokról, és azokról sem, akik életüket kockáztatva mentették az üldözötteket.

Nyakó István (MSZP) azt mondta: a kormányoldal a javaslat támogatásával eleget tehetne a Zsidó Világkongresszus elvárásának, világos határvonalat húzhatna önmaga és a Jobbik közé, amely borítékolhatóan ellenzi majd a kezdeményezést.

A jobbikos Balczó Zoltán kettős mércéről beszélt, mondván, a kommunizmussal szemben nincs zéró tolerancia, ennek megfelelően a parlament nem vette tárgysorozatba azt a jobbikos javaslatot, amely minden felső tagozatos általános iskolás számára kötelezővé tenné, hogy ellátogassanak egyszer a recski emlékparkba.

Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke közölte: a kormánypárt újragondolta korábbi elutasító véleményét. Bár hozzátette, álláspontja szerint nem helyes, ha politikusok írják a tanterveket, a Fidesz úgy döntött: támogatják a szocialisták javaslatának napirendre vételét, azzal a megkötéssel, hogy az auschwitz-birkenaui emlékhely felkeresése ne kötelező, hanem lehetőség legyen az iskolák számára.

Ugyanígy járnak majd el azzal a jobbikos javaslattal, amely azt szorgalmazza, hogy minden felsős ellátogasson egyszer az egykori recski munkatábor helyszínére. Szintén ezzel a korlátozással támogatják azt a KDNP-s javaslatot, amely a Terror Háza Múzeum felkeresését írná elő minden felső tagozatos diáknak – ismertette.

A szavazáson a javaslat tárgysorozatba vételét 222 képviselő támogatta (a szocialisták mellett a kormánypártiak és a függetlenek nagy többsége), 39-en – döntően jobbikosok – nemmel szavaztak nemmel, hárman tartózkodtak.