José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke védelmébe vette Angela Merkelt

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke védelmébe vette Angela Merkelt azokkal a bírálatokkal szemben, amelyeket főleg a dél-európai országokban fogalmaztak meg a német kancellár költségvetési szigort szorgalmazó politikája ellen.

Az AFP egy vasárnap megjelenő – meg nem nevezett – német interjúból idéz, amelyben Barroso leszögezi: „Ami Franciaországban vagy Portugáliában történik, az nem Merkel asszony vagy Németország hibája. Mindenkinek söpörjön a saját portája előtt”.

Az EB elnöke felhívja a figyelmet a gazdasági válság természetére, hangsúlyozva: az ebből eredő problémákat nem lehet a német politika vagy az Európai Unió rovására írni. Azok a túlzottan költekező politikának, a versenyképesség hiányának és a pénzpiacokon tapasztalt felelőtlen magatartásnak a következményei – hangsúlyozta Barroso.

Kijelentette: rendkívül hálás a konzervatív kancellárnak a költségvetési szigorral kapcsolatos hozzáállásáért. Barroso szerint Merkel az az európai szintű politikus, aki a legjobban érti, mi is történik a földrészen, rengeteg időt és energiát áldoz az európai terv kialakítására.

Néhány nappal ezelőtt Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata párti (SPD) elnöke is védelmébe vette a német kancellárt a különösen Franciaországból érkező bírálatokkal szemben. A német politikus nyilatkozatában a francia szocialisták éles bírálatára reagált, amely az elmúlt napokban nagy hullámokat vert. A vita középpontjában a francia Szocialista Párt dokumentuma áll, amely bírálja Merkel merev takarékossági politikáját és személyesen magát a kancellárt.