Vasárnap kezdődik a Zsidó Világkongresszus Közgyűlése Budapesten

Vasárnap kezdődik a Zsidó Világkongresszus Közgyűlése Budapesten

 

Vasárnap kezdődik a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) közgyűlése Budapesten, a háromnapos rendezvényen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt. Az esemény nyitó napján beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

A vasárnap esti megnyitón felszólal Szilván Salom izraeli energia- és vízügyi miniszter, valamint Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke is.

A hétfői programot Guido Westerwelle német külügyminiszter nyitja meg, majd a WJC tisztségviselői számolnak be tevékenységükről, a küldöttek tisztújítást is tartanak. Ugyancsak hétfőn a közel-keleti helyzet rendezésének kilátásait vitatják meg.

Kedden a szélsőjobboldali ideológia erősödéséről lesz szó, majd a szervezet 2013-2017-es terveiről tanácskoznak. Téma lesz a szabad vallásgyakorlás is, a tanácskozásnak ebben a részében felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. A közgyűlést Ronald S. Laudernek, a WJC elnökének beszéde zárja.

A WJC az MTI érdeklődésére közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. Ebben az országban él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, lélekszámuk meghaladja a százezret – emlékeztettek.

A Zsidó Világkongresszus véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó embereknél.

A szervezet kiemelte: a budapesti rendezvénnyel rá akarják ráirányítani a figyelmet az európai zsidók problémáira.

Felidézték, hogy nemrégiben tanácskozást szerveztek a görögországi Szalonikiben is, mert az országban megerősödött a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt. (Az Arany Hajnalnak 18 képviselője van a 300 tagú athéni parlamentben.) A rendezvénnyel azt üzenték a görög hatóságoknak, hogy többet kell tenniük az antiszemitizmus és a rasszizmus visszaszorításáért – hangsúlyozta a WJC.

Azt írták: az antiszemitizmus néhány európai országban egyre erősödik, aggodalommal figyelik a Jobbik és az Arany Hajnal tevékenységét is, hiszen ezek a pártok meglátásuk szerint „nemcsak a zsidó vagy a roma kisebbségekre, hanem a szabadságra és a demokráciára is veszélyt jelentenek”. Az ilyen pártok és szövetségeseik ellen határozottan fel kell lépnie minden demokratikus erőnek – emelték ki. A szervezetnél hozzátették: budapesti találkozójukon ezeket a kérdéseket is megvitatják majd.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn úgy nyilatkozott: Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát. Az államtitkár hozzátette: beszédében a miniszterelnök határozottan válaszolni kíván azokra a Magyarországot, a magyarságot és a kormányt ért vádakra, amelyekben „mindannyiunkat antiszemitának bélyegez a világ egy része”.

Martonyi János külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lapban csütörtökön megjelent vendégkommentárjában azt írta: a kormány örül annak, hogy a WJC Budapesten tartja tanácskozását, mert így a szervezet tagjai személyes tapasztalatok alapján alkothatnak véleményt arról, hogy megalapozottak-e a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmak.

A tárcavezető kiemelte, fontos, hogy „vezető személyiségek minden lehetséges országból” a WJC budapesti tanácskozása alkalmából személyesen tapasztalhatják meg, milyen helyzetben van a magyarországi zsidó közösség, és ellenőrizhetik, helytállóak-e az egyes lapokban megjelenő általánosító megállapítások, és megalapozottak-e Ronald S. Lauder aggodalmai.

A külügyminiszter a WJC elnökének a Süddeutsche Zeitung című német lapban április 4-én megjelent írására reagált. Ronald S. Lauder Az elveszett iránytű című írásában úgy vélekedett, hogy Magyarországon a 2010-es kormányváltás óta drámai mértékben emelkedett az antiszemita vagy romaellenes megnyilvánulások száma, a független médiumokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, az alaptörvény negyedik módosítása következtében pedig veszélybe kerül a demokratikus berendezkedés.

A Genfben 1936-ban alapított WJC száz ország zsidó közösségeit és szervezeteit képviselő nemzetközi szervezet, közbenjár az érdekükben kormányoknál, parlamenteknél, nemzetközi szervezeteknél és más vallások képviselőinél. A szervezet a zsidó nép legnagyobb képviselete, mint honlapján olvasható, politikailag semleges.

A Zsidó Világkongresszus közgyűlése négyévente tanácskozik, az eseményre minden zsidó tagszervezet és közösség delegál küldötteket, akik megválasztják a WJC vezetőségét és meghatározzák feladatait, irányvonalát.