Négy konföderáció együtt, a Liga és a Munkástanácsok külön rendezvényeken ünnepel

Négy konföderáció együtt, a Liga és a Munkástanácsok külön rendezvényeken ünnepel

A hat szakszervezeti  konföderáció közül négy együtt ünnepel május elsején a Városligetben, a Munkástanácsok vidéken, a Liga Szakszervezetek pedig a városligeti május 1. emlékkőnél tartja rendezvényét.

A munka ünnepén a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) közös nagygyűlést tart a Városligetben, amelyen egy együttműködési megállapodást jelentenek be a konföderációk elnökei. Az ezt megelőző közös felvonuláshoz az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is csatlakozik.
Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az MTI-nek nyilatkozva korábban kiemelte, hogy az ASZSZ-szel és a SZEF-fel közösen egy új minőségű szövetséget szeretnének létrehozni, mert a jelenlegi szakszervezetei struktúra nem hatékony, nem tudják megfelelően érvényesíteni a munkavállalói érdekeket. Hangsúlyozta, hogy nem ernyőszervezetet hoznak létre, de még nem dőlt el, mi lesz az új szövetség formája, tekintettel arra, hogy ez többlépcsős folyamat.
A három konföderáció még az idén szeretne megállapodásra jutni az együttműködés konkrétumairól.
A Liga Szakszervezetek szerdán délelőtt a városligeti május 1. emlékkőnél tart sajtótájékoztatót, amelyen Gaskó István elnök az új Munka törvénykönyvében szükséges változtatásokról és a bérajánlás ügyében múlt héten alakított sztrájkbizottság tevékenységéről számol be.
A Munkástanácsok május elsején nem tart központi (budapesti) ünnepséget, mert évek óta – a világ keresztény szociális szakszervezetihez hasonlóan – májusban a keresztény munkásmozgalom létrejöttét ünnepli. A Munkástanácsok azonban vidéken, jellemzően a megyeszékhelyeken – többek között Győrben, Miskolcon és Szegeden – tart majálisokat szerdán.