Megkezdte új négy évét a régi – új amerikai elnök

Az amerikai alkotmány előírása szerint január 20-án kell letennie az újonnan megválasztott amerikai elnöknek a beiktatási esküt. Barack Obama az újraválasztott elnök, vasárnap szűk családi körben eleget tett alkotmányos kötelességének, s ezzel megkezdte második négyéves ciklusát. – tudósítónk jelenti.Tekintettel arra, hogy január 20. idén vasárnapra esett, így a hivatalos nagy beiktatási ceremóniára csak a következő napon, január 21-én, azaz ma, kerül sor. A mai nap különleges, nemcsak a beiktatási ünnepség miatt, hanem azért is, mert ma, Amerika szerte Martin Luther King emlékét idézik fel. King tiszteletes január 15.-i születésnapjához kötődően ünneplik mindig január harmadik hétfőjén, a híres polgárjogi harcos születésnapját.

Barack Obama vasárnap, szűk körben, felesége és a két lánya jelenlétében a Fehér Ház úgynevezett kék szobájában tette le hivatali esküjét, John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke előtt.
Amerika régi – új alelnöke, Joe Biden, az otthonában, szintén szűk körben esküdött fel, Sonia Sottomayor, a legfelsőbb bíróság bírája előtt. Sonia Sottomayor az első latin-amerikai származású bíró, aki elött amerikai elnöki vagy alelnök letette esküjét.

Az eskütétel után az elnök és az alelnök az arlingtoni nemzeti temetőbe mentek, s megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját. Ezt követően az Obama család ellátogatott egy washingtoni templomba, egy olyan istentiszteletre, amelyet főként feketék látogatnak. A templomban Martin Luther King emlékére tartottak megemlékezést.

BreuerPress info /BT