Trom Aladár, a Világ Igaza tiszteletére és emlékére

Trom Aladár, a Világ Igaza tiszteletére és emlékére

A MEASZ elnöksége emléktáblát avat a 100 esztendeje született Trom Aladár, a „Világ Igaza” tiszteletére.

Trom Aladár, a „Világ Igaza” emléktáblája avatásának

ideje : 2013. január 9., 14.00 óra
helye: Budapest, VIII. kerület, Magdolna utca 6. sz.

Megemlékező gondolataikat elmondják:

  • Drucker Tibor Holokauszt-túlélő, a Holokauszt  Közalapítvány kuratóriumának tagja
  • Komássy Ákos önkományzati képviselő / Budapest Főváros VIII. kerület, Józsefvárosi Önkormányzat – Magyar Szocialista Párt
  • Hanti Vilmos elnök / Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, FIR
  • Kerecsényi Zoltán ügyvezető / Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság – MEASZ

 

Trom Aladár a vészkorszak idején hat zsidót mentett meg.

1913. január 9-én született Budapesten.  1941-ig a Koltói Anna utca 6/a sz.  – ma Magdolna utca 6. sz. – alatt lakott szüleivel, majd azt követően katonaszökevényként családjával részben a fővárosban, illetve vidéken bujkálásra kényszerült, ám másokkal is törődött.

Az izraeli Jad Vasem intézet Trom Aladárnak 2004-ben posztumusz „Világ Igaza” emlékérmet adományozott. 1989. június 8-án hunyt el Budapesten.

„A német megszállás már Pesten érte a Trom családot, ahol átmenetileg a csillagos ház, majd pedig a gettó látszott a legbiztonságosabbnak anya és fia számára. Közben Trom Aladár rejtélyes úton – maga is bujkálva – kezdett családja, a zsidó rokonság és barátok mentésébe. Ebben a segítségére volt Molnár Frigyes pápai kamarás, érseki tanácsos, a budapesti Szent Rókus Kápolna plébánosa, aki nagy valószínűséggel ismerte Trom terveit, és egy 1944 júniusában kiállított dokumentumban minden alap nélkül igazolta, hogy Trom Aladár „pápai védettségben részesül. A vonatkozó oklevél a Római Szentszék Budapesti Nunciaturáján aláírásra vár.”   Az Igazolvány szabad mozgást biztosított Trom Aladárnak, aki Budapestről az utolsó pillanatban Balatonlellére, az ott bérelt házba menekítette hamis papírokkal sógornőjét, Mannheim Mórnét, kétéves kislányával, Anikóval és a pár hónapos Jutkával. Kérlelte sógorát, Mannheim Mórt is, hogy hagyja el a fővárost és csatlakozzék a családjához, ő azonban nem hallgatott rá, inkább bujkált. A nyilasok a Maros utcai zsidó kórházban lőtték agyon. Trom Aladár a feleségét és a fiát a budapesti nagy gettóból mentette ki…”