Brit lap: iráni rakétagyárat bombázott Szudánban az izraeli légierő

Brit lap: iráni rakétagyárat bombázott Szudánban az izraeli légierő

 Iráni szakemberek által működtetett rakétagyár volt az a létesítmény, amelyet a napokban légitámadás ért a szudáni főváros mellett, és az akciót az izraeli légierő hajtotta végre – írta izraeli és nyugati katonai forrásait idézve a The Sunday Times.

    A vezető konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint a rajtaütés az iráni atomlétesítmények elleni izraeli támadási tervek kivitelezési próbájának is tekinthető. A Kartúm melletti Jarmúk fegyvergyár elleni támadásban az izraeli légierő nyolc F-15I típusú harci gépe vett részt. Négy gép egyenként két egytonnás bombát szállított, a másik négy pedig kísérő-légtérellenőrző feladatokat látott el.
    A brit lap forrásai szerint a csaknem négyezer kilométeres repüléssel járó akciót az osztag négy óra alatt hajtotta végre. Az izraeli gépek a Vörös-tenger felett repültek, és a tenger felől, keleti irányból léptek be a szudáni légtérbe, kikerülve az egyiptomi légvédelmi radarokat.
    A The Sunday Timesnak névtelenül nyilatkozó izraeli bennfentes forrás elmondta, hogy a bevetés erődemonstráció is volt, az izraeli légierő azonban így is „csak a töredékét mozgósította tényleges kapacitásainak – és annak, amire az irániak számíthatnak a tavasz közeledtével”. A brit lap szerint az izraeli katonai forrás ezzel az iráni nukleáris fejlesztési létesítmények elleniizraeli légicsapás lehetőségére utalt.
    A lap által idézett források szerint a szudáni rajtaütés előkészületei két évvel ezelőtt kezdődtek, amikor az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökei Dubajban megölték Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúht, a Gázát irányító Hamász egyik katonai parancsnokát, aki Izrael szerint az Iránból Gázába irányuló fegyvercsempészet egyik kulcsfigurája volt.
    Az izraeli ügynökök számos dokumentumot magukkal vittek Mabhúh szállodai szobájából. Az iratok egyike a The Sunday Times hírszerzési forrásai szerint egy hadiipari megállapodás másolata volt; az egyezmény, amelyet még 2008-ban kötött a szudáni és az iráni kormány, arról szólt, hogy Irán – teljes körű teheráni ellenőrzés alatt – fegyvergyártásba kezd Szudánban.
    Az izraeliek nem sokkal később tudomást szereztek arról is, hogy nagyszámú iráni műszaki szakértő érkezett a Jarmúk fegyvergyárba, ahol az iráni Forradalmi Gárda felügyelete alatt a Sahab típusú iráni rakéta továbbfejlesztett változatát gyártották.
    A brit lapnak nyilatkozó egyik izraeli szakértő szerint ezekkel a rakétákkal Szudánból is el lehet érni Izrael területét.
    A Jarmúk elleni támadást több hétig próbálták, és előre figyelmeztették az Egyesült Államokat, amely be is zárta kartúmi diplomáciai képviseletét, tartva a megtorló akcióktól. 
    Az F-15-ösök egy dél-izraeli támaszpontról szálltak fel kedd éjjel, de már néhány órával korábban két CH-53-as típusú izraeli helikopter is Szudán felé indult, fedélzetükön egyenként tíz kommandóssal, arra az esetre, ha valamelyik izraeli pilótát ki kellene menteni szudáni területről.
    Az izraeli harci gépek egy Boeing 707-es légi üzemanyag-utántöltő repülőgépről a támadás előtt üzemanyagot vettek fel, és ezután indultak a Kartúm melletti gyár felé. Mindeközben egy elektronikus hadviselési eszközökkel felszerelt Gulfstream repülőgép megbénította a szudáni légvédelmi rendszert és a kartúmi repülőtér radarját, a támadó osztag légtérellenőrzésre kijelölt gépei pedig a magasból azt figyelték, hogy nem szállnak-e fel a szudáni légierő MiG-jei. Ezek a gépek azonban végig a földön maradtak.
    Az akció lebonyolításáról az osztag parancsnoka kódolt üzenetben tájékoztatta az izraeli hadvezetést, a vezérkari főnök pedig telefonon értesítette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a rajtaütés sikeréről – áll a The Sunday Times beszámolójában.