Élj lassabban! – Slow Design

Élj lassabban! – Slow Design

DESIGN HÉT BUDAPEST 2012

Ma indul a Design Hét, ahol az Izraeli Kulturális Intézet és Izrael Állam budapesti Nagykövetségének támogatásával bemutatkozik az izraeli design.

Budapest, 2012. szeptember 28. … Az Élj lassabban! – Slow Design nemzetközi tárlat megnyitójával a mai napon veszi kezdetét az immáron kilencedik alkalommal meghirdetett Design Hét Budapest. A 2012. szeptember 28. és október 7. között, főváros szerte több mint száz programot kínáló fesztivál támogatója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzeti Kulturális Alap, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács; szervezője a Design Terminál.

A Design Hét Budapest a hagyományosan megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás megnyitójával indul, melynek a tematikája és a címe egybe cseng a fesztivál idei szlogenjével: Élj lassabban!, vagyis lassíts, töltsd meg az életedet tartalommal és mélységgel! A Slow Design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban; elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar, olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben.

A Design Hét Budapest saját szervezésében megvalósuló, a Design Terminálban megtekinthető Élj lassabban! – Slow Design nemzetközi kiállítás több, mint nyolcvan designalkotáson, projekten keresztül mutatja be a lassúság designkultúráját. Az október 28-ig megtekinthető exkluzív tárlat az utóbbi évek legfrissebb alkotásain keresztül nyújt betekintést a téma mélységeibe.

Folytatódik a Design Hét Budapest tavaly indított kezdeményezése: 2012-ben a fesztivál díszvendége Finnország, vagyis a Helsinkitől mintegy 100 kilométernyire található Fiskars Village. A varázslatos kis művészfaluban az elmúlt két évtizedben egy, a nagyvilág számára is vonzó és példaértékű új minőség jött létre, a lokális értékekre, a helyi nyersanyagokra, a hagyományokra, a kézműves tudásra és a kis közösségek erejére alapozva. Napjainkra Fiskars Design Village a Slow Life és a Slow Design ötvözésének talán legszebb és legharmonikusabb példájává vált. A designfeszt kapcsán szervezett programokon keresztül a művészek által formált település nemcsak iparművészeti és design értékeit mutatja be a magyar közönségnek, de a vidék gasztrokultúrájába is belekóstolhatunk.

A Design Hét Budapestre idén két nagynevű, a nemzetközi design legizgalmasabb, leginnovatívabb alakjai között számon tartott alkotó is ellátogat. Ineke Hans, a kortárs holland designszcéna összetéveszthetetlenül egyéni hanggal és nyelvezettel bíró szereplője, míg Fabio Novembre a kortárs olasz design legfigyelemreméltóbb, sokszor provokatív tervezője, amolyan fenegyereke. A sztárdesigner vendégek október 4-én, csütörtökön 14:00 órai kezdettel tartanak előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában.

A Design Hét hagyományos programjai természetesen a Slow Movements jegyében zajlanak. A Nyitott Stúdiók, a Design Hét Vásárlási akció, a Design Túrák és a Design Hét Gasztro Budapest kulturális, építészeti és gasztronómiai értékeire irányítják rá a figyelmet, s szakértők kalauzolásával segítenek felfedezni a rejtett vagy éppen soha észre nem vett lokális kincseket. A felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopok a Slow mozgalmak DIY (Do it Yourself) célkitűzéseit követve invitálnak az alkotásra és az újrahasznosításra. Idei újdonság a HG.HU-val közös szervezésben megvalósuló Bits & Beats – Design After Dark program, melynek bulijain sötétedés után is folytatódik a designfesztivál a Gozsdu Manó Klubban.

A szakma legrangosabb díjai (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2012-ben is a fesztivál keretén belül az Iparművészeti Múzeumban kerülnek átadásra, s a gálát kísérő kiállítás a Design Hét kiemelt eseményei közé tartozik.