Orbán Viktor Grúziában: Magyarország veletek van, a magyar emberek veletek vannak

Ne forduljatok vissza a múlt felé! – üzente Orbán Viktor magyar miniszterelnök a grúz kormánypárt nagygyűlésén résztvevőknek csütörtökön Kutaisziben. A kaukázusi országban jövő hétfőn tartanak parlamenti választásokat.

A kétnapos hivatalos grúziai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor – programja zárásaként – több ezer ember előtt mondott kampánybeszédet a Dinamo Kutaiszi stadionjában, Miheil Szaakasvili grúz államfő társaságában.
A színpadra fellépő magyar miniszterelnököt a tömeg „Viktor, Viktor!” felkiáltással fogadta, majd az angolul szónokló Orbán azt mondta a résztvevőknek: a magyar nép és az Európai Néppárt – amelynek egyik alelnöke – üdvözletét hozza a grúzoknak, akiknek nem szabad visszafordulniuk a múlt felé – ahogyan tették azt szerinte a magyarok egy évtizeddel ezelőtt -, az ugyanis óriási hiba lenne. Grúziának, ahogyan Magyarországnak is, tovább kell haladnia azon az úton, amely a posztszovjet világ felől egy versenyképes európai állam kialakulásának irányába visz – fejtette ki. „Ha hisztek benne, sikeresek lesztek, ha visszafordultok, az hiba lesz” – hangoztatta a kormányfő, aki azt kérte a grúz kormányoldal híveitől, tartsák az országot a transzatlanti integráció útján. „Magyarország veletek van, a magyar emberek veletek vannak” – zárta szavait Orbán Viktor, akinek beszédét a kormánypárti nagygyűlésen résztvevő tömeg vastapssal fogadta.