Az USA visszataszítónak és agresszívnak nevezte hétfőn Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izraellel kapcsolatos aznapi nyilatkozatát.

Az Egyesült Államok visszataszítónak és agresszívnak nevezte hétfőn Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izraellel kapcsolatos aznapi nyilatkozatát.

Ahmadinezsád tudósítóknak nyilatkozott, miután megérkezett az ENSZ Közgyűlése ülésszakára, New Yorkba. „Alapjában véve nem vesszük komolyan a cionisták fenyegetését… Minden védekezési eszköz a rendelkezésünkre áll, és készek vagyunk megvédeni magunkat. A nukleáris kérdés nem gond, viszont az Egyesült Államok hozzáállása Iránhoz fontos. Mi készen állunk a párbeszédre, a gondok alapvető megoldására”, de csak olyan feltételek mellett, amelyek „a méltányosságon és a kölcsönös tiszteleten alapulnak” – mondta. Izraellel kapcsolatban kijelentette még, hogy „nincsenek történelmi gyökerei” a térségben, s egy bizonyos „történelmi szakaszban” zavart okoz az évezredek óta ott lévő Iránnak, de „aztán felszámolják”.

Az iráni elnök ezzel figyelmen kívül hagyta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár minapi kérését, miszerint az ülésszakon részt vevő minden vezető kerülje az uszítást. Ahmadinezsád a program szerint szerdán szólal fel az ülésszakon. Az elnök a korábbi években több közgyűlési felszólalásában is olyan kijelentéseket tett, amelyek miatt a nyugati országok képviselői kivonultak a teremből.

Tommy Vietor fehér házi szóvivő az iráni elnök szavaira reagálva kijelentette: „Ahmadinezsád elnök kijelentései rá jellemzően visszataszítóak, agresszívak és vérlázítóak voltak. Ismét igazolják, hogy miért kell az Egyesült Államoknak rendületlenül elköteleznie magát Izrael biztonsága mellett, és hogy miért kell a világnak magát Iránt felelősnek tartania kötelezettségei teljes elmulasztásáért”.

Washington hétfőn hivatalosan is összefüggésbe hozta az iráni állami olajvállalatot a Forradalmi Gárda elitalakulattal, és ez alapján újabb szankciókat vezethet be olyan bankok ellen, amelyek üzleti kapcsolatban állnak az olajvállalattal.