Ahmadinezsád: Irán nem veszi komolyan az izraeli fenyegetést

Irán nem veszi komolyan az izraeli fenyegetést, de készen áll arra, hogy megvédje magát – jelentette ki hétfőn az iráni elnök New Yorkban.

„Alapjában véve nem vesszük komolyan a cionisták fenyegetését… Minden védekezési eszköz a rendelkezésünkre áll, és készek vagyunk megvédeni magunkat” – mondta tudósítóknak Mahmúd Ahmadinezsád, aki az ENSZ Közgyűlés ülésszakára érkezett Amerikába. ”A nukleáris kérdés nem gond, viszont az Egyesült Államok hozzáállása Iránhoz fontos. Mi készen állunk a párbeszédre, a gondok alapvető megoldására”, de csak olyan feltételek mellett, amelyek „a méltányosságon és a kölcsönös tiszteleten alapulnak” – mondta.

Ahmadinezsád Izraellel kapcsolatban kijelentette, hogy „nincsenek történelmi gyökerei” a térségben, s egy bizonyos „történelmi szakaszban” zavart okoz az évezredek óta ott lévő Iránnak, de „aztán felszámolják”.

A The Washington Postnak adott interjúban az iráni elnök közölte: a novemberi amerikai elnökválasztás előtt már nem vár haladást az iráni nukleáris program ügyében. Azt állította, hogy Irán „mindig kész volt és most is kész” a nyugatiak aggodalmaira választ adó megoldás megkötésére”.

Az országát a program tisztázatlan, gyanús részletei miatt sújtó ENSZ-szankciók miatt elítélte a Biztonsági Tanács „bizonyos tagjait”, amelyek szerinte „megsértik más országok jogait és szabadságát”.

„A Biztonsági Tanács egyes, vétójoggal rendelkező tagjai úgy döntöttek, hogy hallgatnak Íegy hamis rendszerÍ nukleáris robbanótölteteiről, miközben akadályozzák más nemzetek tudományos haladását” – mondta Izraelre utalva, amely titkos atomprogramot folytat.