A líbiai hatóságok bejelentették, hogy feloszlatják az összes illegitim milíciát és fegyveres csoportot

A líbiai hatóságok szombat este bejelentették, hogy feloszlatják az összes illegitim milíciát és fegyveres csoportot, amely nem az állam fennhatósága alatt tevékenykedik.

Mohamed Magarif parlamenti elnök (ideiglenes államfő) szombat este jelentette be ezt Bengáziban, ahol előző napon tüntetők megostromolták az Anszar as-Saría nevű fegyveres csoport főhadiszállását és elűzték onnan a fegyvereseket. Az erőszakba torkollott tüntetésekben 11 ember meghalt és több mint 70-en megsérültek.

Magarif közleménye szerint Bengáziban „műveleti központot” hoznak létre a hadsereg, a belügyi erők és az egykori felkelőkből verbuválódott, a védelmi minisztérium fennhatósága alatt működő alakulatok képviselőiből. A hadsereg vezérkari főnöke azt az utasítást kapta, hogy a katonaság parancsnoksága alá vonja a volt felkelő-alakulatokat és katonatiszteket jelöljön ki az élükre.

A Bengáziban történt jogsértések kivizsgálására külön vizsgálóbírót jelölnek ki.

A hadsereg közben ultimátumot intézett a fegyveres milíciákhoz, hogy 48 órán belül ürítsék ki az általuk birtokolt létesítményeket, ellenkező esetben erővel lép fel ellenük.

Vasárnap hajnali hírügynökségi jelentésekből ítélve a fegyveres milíciák már elkezdték elhagyni bázisaikat. A bengázi események láttán önként oszlatta fel magát a két legjelentősebb iszlamista fegyveres csoport, az Abu Szlim és az Anszar as-Saría a kelet-líbiai Derna városában. Fegyvereseik kiürítették öt bázisukat a városban, amit szemtanúk is megerősítettek.

A fegyveresen milíciák a Moammer Kadhafi elleni felkelés alatt jöttek létre, s a diktátor bukása óta eltelt időszakban tovább erősödtek. Részt vettek az állami intézmények, lakónegyedek védelmében, de sok vád érte őket azért, mert sokszor fegyveres bandaként viselkedtek, embereket vettek őrizetbe önkényesen, megfélemlítették bírálóikat, és egymással tűztek össze. Megfigyelők szerint ezek a fegyveres csoportok erősebbekké váltak, mint a reguláris biztonsági erők, jobb volt a fegyverzetük, s az állami szervek nem tudták őket megzabolázni.