Rogán: Növekedést támogató IMF-megállapodásra van szükség

 
A Fidesz frakcióvezetője a parlament gazdasági bizottságának október 1-jei ülésén kész tájékoztatni az ellenzéki képviselőket és a nyilvánosságot arról, hogy mit tartalmaz a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak szerdán levélben megküldött kormányálláspont. Előtte azonban szükségesnek tartja a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodás értékelését.

Rogán  Antal – aki az IMF-fel tárgyaló magyar delegáció tagja – ezt csütörtökön azután közölte az MTI-vel, hogy napközben az MSZP és az LMP is sürgette, a kormány hozza nyilvánosságra az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak előző nap küldött levelét, amelyben azt ismertetik, a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében.

   
A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánypárti képviselőcsoport az elmúlt hetekben világossá tette, hogy milyen megállapodást akarnak a valutaalappal. „Nem támogatjuk a nyugdíjcsökkentést, a bércsökkentést, az ingatlanadót és a megszorításokat. Nem a 2008-hoz hasonló megszorító, hanem új, növekedést támogató IMF-megállapodásra van szükség” – közölte Rogán Antal.
   
Arra is kitért, hogy a gazdasági bizottság következő, jövő szerdai ülésén tárgyal a 2008-as IMF-megállapodásról.
   
A frakcióvezető hétfőn jelentette be, hogy azt kezdeményezi, az általa vezetett gazdasági bizottság vizsgálja meg a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodás körülményeit, és hallgassa meg e tárgyban Simor András jegybankelnököt, valamint Veres János akkori pénzügyminisztert, akik az egyezséget aláírták. Indoklásul az Állami Számvevőszék jelentésére hivatkozott, amely szerint 2008-ban „nem kellett volna olyan hamar megkötni az IMF-megállapodást”, mint ahogy az megtörtént.
   
Ezzel kapcsolatban Rogán Antal most azt írta: a Gyurcsány-kormány nem tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy az IMF-nek megígérték a nyugdíjak csökkentését, a pedagógusok, az orvosok, az ápolónők és a köztisztviselők bérének csökkentését, az általános értékalapú ingatlanadót, és további, a magyar családokat sújtó megszorításokat.
   
Hozzátette: a bizottság ülésén szívesen látják a szocialista Szekeres Imrét – aki csütörtökön az IMF-nek küldött kormányálláspont nyilvánosságra hozását szorgalmazta – és Mesterházy Attila MSZP-elnököt is, hogy magyarázatot adjanak arra, „miniszterként és frakcióvezetőként miért szavazták meg a nyugdíjak és a bérek csökkentését, az ingatlanadót és a többi megszorítást”.