Iszlámellenes film – Clinton: az államok kötelesek megvédeni a diplomáciai képviseleteket

Az államoknak „legszentebb kötelességük” megvédeni a diplomáciai képviseleteket – jelentette ki pénteken az Egyesült Államok nagykövetségeit és konzulátusait a muszlim országokban ért támadásokkal kapcsolatban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

„Ahogyan azt korábban is hangoztattuk és ahogyan arról a bécsi konvenció és más nemzetközi szerződések is rendelkeznek, minden kormánynak kötelessége, legszentebb kötelessége megvédeni a diplomáciai képviseleteket. Ezeknek biztonságos és védett helyeknek kell lenniük” – hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője azt megelőzően, hogy fogadta Tunézia külügyminiszterét, Rafik Abdesszalemet.
Pénteken is tízezrek tüntettek a Közel-Kelet és Ázsia muszlim országaiban, amiért egy Kaliforniában leforgatott film a gúny tárgyává tette Mohamed prófétát, egy francia hetilap pedig karikatúrákat közölt róla. Az Egyesült Államok bengázi konzulátusát több mint egy hete ért terrortámadás következtében Chris Stevens nagykövet és három munkatársa életét vesztette.
Tunéziában az incidensek megelőzésére hivatkozva betiltották a tüntetéseket.
„Nagy figyelemmel követjük a mai eseményeket. Obama elnök számára és számomra nincs fontosabb, mint az embereink biztonsága” – hangsúlyozta Hillary Clinton.
„Szerte a világon több biztonsági intézkedést is hoztunk annak érdekében, hogy megvédelmezzük a diplomáciai képviseleteinket és ezekkel az erőfeszítésekkel összefüggésben szorosan együttműködünk a fogadó országok kormányaival” – mondta az amerikai külügyminiszter.