Kína támogatásáról biztosította az euróövezeti válság rendezésére tett erőfeszítéseket

Kína támogatásáról biztosította az euróövezeti válság rendezésére tett erőfeszítéseket, mondván, Európa „jó úton halad”, de új eszközöket kell bevetnie a problémák megoldására.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök arról tájékoztatta az európai és kínai üzleti vezetőket Brüsszelben, hogy Kína az elmúlt hónapokban is folytatta euróövezeti szuverén kötvények vásárlását és tárgyalásokat folytat az állandó európai mentőalapban, az Európai Stabilitási Mechanizmusban (ESM) való részvételről.

Amint a jövő hónapban működésbe lép az 500 milliárd eurós ESM, „Kína az európai adósságválság rendezésében felvállalt szerepének megfelelően a megfelelő csatornákon keresztül tovább folytatja a támogatást” – mondta a kínai miniszterelnök.

A kínai kötvényvásárlásokról szólva közösségi források arról tájékoztatták az AFP hírügynökséget, hogy azok az európai stabilizációs erőfeszítések pozitív kínai megítélését tükrözik, és Kína támogatására a továbbiakban is lehet számítani megfelelő kondíciók mellett.

„Európa jó úton halad az adósságválság rendezésében (…), most a legfontosabb dolog a helyzet megszilárdítása érdekében végrehajtani a meghozott döntéseket” – mutatott rá Ven Csia-pao az éves EU-Kína-csúcstalálkozó alkalmából megrendezett üzleti csúcs résztvevőinek.

Az EU és Kína a világ egyik legfontosabb partneri kapcsolatát alkotja – mutatott rá. „A kapcsolat további elmélyítése nagyon közel áll a szívemhez” – mondta a kínai kormányfő az unióval a külpolitikai, kutatás-fejlesztési témákban és több ezer ösztöndíjas kínai hallgató fogadásáról megkötött 49 pontos, négyoldalas megállapodás aláírását követően.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke az összegyűlt üzletemberekkel közölte: a lassuló világgazdasági növekedés tükrében Kínának és a 27 tagú közösségnek minden tőle telhetőt meg kell tennie a napi egymilliárd eurós kereskedelmi forgalommal mérhető kapcsolatuk további erősítése érdekében.

„Gazdaságaink már oly mértékben összefonódtak, hogy nehéz lenne bármelyiket is a másik nélkül kezelni” – mondta, külön kiemelve a piaci nyitás és a szabadkereskedelem fontosságát a kapcsolatokban, és utalva néhány Pekinggel fennálló kereskedelmi vitára.

Mindkét fél hangsúlyozta azonban, hogy a széleskörű együttműködés mellett eltörpülnek a vitás kérdések. Egyúttal megerősítették a szabadkereskedelemnek a fenntartható gazdasági növekedésben és fejlődésben betöltött szerepéről a zárónyilatkozatban rögzített közös állásfoglalást.

Herman Van Rompuy az „euró melletti rendíthetetlen elkötelezettséget” hangoztatta. Egyúttal külön kiemelte az euróövezet stabilizálására tett uniós erőfeszítéseket, amelyeket a gazdasági együttműködés szorosabbá tételével és a politikai integrációs folyamat előmozdításával lehet megvalósítani.