Jövő héten kezdődik a választási eljárási törvényjavaslat vitája

Háromnapos üléssel folytatódik a jövő héten az Országgyűlés őszi ülésszakbeli munkája. A képviselők megkezdik a választási eljárásról szóló, kedden benyújtott törvényjavaslat és az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tárgyalását – mondta el az MTI-nek György Bálint, a parlament sajtószolgálatának vezetője a házbizottság csütörtöki ülése után.

A képviselők a tervek szerint hétfőn szavaznak többek között a Malév és a Budapest Airport Zrt. privatizációját, illetve a légitársaság fizetésképtelenségének okait vizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbításáról, az egyes közjogi méltóságok halála esetén járó özvegyi nyugellátásokra vonatkozó rendelkezések módosításáról, a 2013-as költségvetést megalapozó törvényekről, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény módosításáról, valamint a munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó törvénymódosításokhoz és a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, illetve a kisvállalati adóról szóló előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról is.

Kedden az Országgyűlés lezárja annak az előterjesztésnek az általános vitáját, amely 62 évről 65 évre növeli a bírák és egyúttal valamennyi, az igazságszolgáltatásban közhatalmat gyakorló személy nyugdíjkorhatárát. Ezt követi – várhatóan 10 órás időkeretben – a Fidesz-KDNP választási eljárásról szóló törvényjavaslatának és a hozzá kapcsolódó alaptörvény-módosításnak az általános vitája.

Szerdán kezdődik az új Ptk.-ról szóló törvényjavaslat általános vitája, ezt az Állami Számvevőszék 2011-es munkájáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat megtárgyalása követi. György Bálint elmondta: a kormány a házbizottság ülésén bejelentette, hogy még ezen a héten 4-5 új törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, köztük a postai szolgáltatásokról, valamint a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabályok módosítását.