Irán „belső internet” kialakításán dolgozik

Irán „belső internet” kialakításán dolgozik

– Az iráni kormány, amely igyekszik korlátozni a Nyugat befolyását és kivédeni az internetes támadásokat, a jelek szerint megteremtette egy, a világhálótól független nemzeti online hálózat alapjait – közölte csütörtökön internetes oldalán a The Washington Post.

    A lap szerint Teherán már egy évtizede ezen munkálkodott, tevékenységét a jelentős infrastrukturális és biztonságtechnikai beruházások miatt ugyanakkor sokan szkeptikusan szemlélték. Most azonban iráni tisztviselők és más szakértők azt állítják, hogy az ország nukleáris programját célba vevő kibertámadásokat követően felgyorsult a belső hálózat kialakításának munkálata. 
    A múlt hónapban az iráni hírközlési és információtechnikai miniszter felfedte azt a tervet, amely szerint szeptember végén a főbb kormányzati ügynökségeket és katonai egységeket lekapcsolják a világhálóról, és áthelyezik az új, belső hálózatra.
    Az amerikai Pennsylvaniai Egyetem Globális Kommunikációs Tanulmányok nevű központja friss jelentésében közölte: a világhálón iráni minisztériumi, egyetemi és üzleti online oldalak működő változataira bukkantak. Bizonyítékot találtak a világhálót megszűrni képes rendszerre is.
    A jelentés tartalma feltehetően aggodalmat kelt az internet szabadságát követelő aktivisták, valamint az amerikai Obama-kormányzat körében is. Ez utóbbi több tízmilliárd dollárt költött arra, hogy elősegítse a hozzáférést az internethez Iránban és más országokban.
    Szakértők szerint az iráni kormánynak számos oka van arra, hogy megteremtse az internet saját, állami változatát. Egy védett, belső iráni hálózat segítségével szembeszállhatnak az amerikai finanszírozású programokkal, amelyek lehetővé teszik az iráni aktivistáknak az online megfigyelés elkerülését. A belső iráni hálózattal egyben elszigetelhetik az iráni számítógépeket azoktól a kibertámadásoktól, amelyek teheráni tisztviselők szerint az Egyesült Államokból és Izraelből érkeznek.
    Az iráni belső internet várhatóan nem helyettesíti majd a világhálót. Az egyszerű irániak számára ugyanakkor alternatívája lehet annak, már csak azért is, mert Iránban a netet gyakran még mindig külön tárcsázással lehet csupán elérni.
    Az országban szándékosan szűkítik az infosztráda sebességét azért, hogy a lehetetlenné tegyék a videofelvételek lejátszását. A kormány pedig zárolta hozzáférést számos honlaphoz, így a Facebook és a YouTube közösségi portálok oldalaihoz.
www.washingtonpost.com/world/national-security/iran-preparing-internal-version-of-internet/2012/09/19/79458194-01c3-11e2-b260-32f4a8db9b7e_story.html?wpisrc=nl_headlines