Orbán: Az egész nemzetnek szolgáltak példával

A XXX. nyári olimpiai és a XIV. nyári paralimpiai játékokon érmet szerzett magyar sportolóknak és a sikereikben részes szakembereknek adott át kitüntetéseket Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlament kupolatermében. Ünnepi beszédében a kormányfő kiemelte, az egész világ láthatta, mit jelent a magyar virtus, láthatta, milyen az, amikor a magyarok jobbik énje kerekedik felül. Az eseményen készült képeink itt megtekinthetők.

Ünnepi beszédében Orbán Viktor aláhúzta, Londonban a magyar olimpikonok 24 sportágban képviselték hazánkat. Ezt az mutatja, hogy Magyarországon a sportolni akaró gyermekek széles körben mérethetik meg magukat, és ehhez kiváló edzők állnak rendelkezésre – fűzte hozzá.  A kormányfő arra is emlékeztetett, hogy a 157 fős magyar küldöttséget alkotó sportolók óriási küzdelem árán vívták ki a jogot, hogy Magyarországot, a teljes magyar nemzetet képviselhessék.

A miniszterelnök kiemelte, az olimpikonok semmit sem kaptak ingyen, nem a szerencsés széljárás sodorta őket Londonba. Olyan nőkről és férfiakról van szó, akik a legnehezebb pillanatokban is állják a sarat, nem ijednek meg, nem adják fel, akik nem hagyják magukat lebeszélni. Egyszóval, a magyar sporttörténetből jól ismert igazi, nagy egyéniségeiről van szó – tette hozzá.

 

Áder János, Orbán Viktor, Kövér László (Fotó: fidesz.hu)

 

 

A 204 ország vetélkedésében elért kilencedik hely a modernkori Magyarország történetének legszebb lapjaira kívánkozik – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: londoni sportolóink kapcsán olyan egyéniségekről is beszélünk, akik nemcsak teljesítményükkel emelkedtek ki, hanem a hazájuk iránti felelősségük tudatában is tették a dolgukat, 15 millió magyart vittek a vállukon. Elismeréssel adózom az elegáns, egységes, és méltó fellépésen túl annak is, hogy a csapat minden tagja lovagiasan viselkedett, és az egész világ láthatta, mit jelent a magyar virtus, láthatta, milyen az, amikor a magyarok jobbik énje kerekedik felül. Ez a látvány itthon minket is boldogsággal töltött el – fogalmazott a kormányfő.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

Köszönjük, hogy hozzásegítettek bennünket ahhoz, hogy ne csak hibáinkat és időnként eluralkodó kisszerűségünket lássuk. Köszönjük, hogy emlékeztettek bennünket a jobbik énünkre. Köszönjük, hogy megmutatták, milyen a magyar, ha hajtja az életereje, amikor szellemes és leleményes, milyen, amikor nagyvonalú a barátaival, és lovagias az ellenfeleivel. Köszönjük, hogy emlékeztettek bennünket arra, hogy Magyarországnak tehetsége van az értelmes, szép, becsületes munkához, hogy Magyarországnak tehetsége van a sikerhez – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte, a magyarok arra vágyakoznak, hogy jó legyen magyarnak lenni, azt akarják, hogy jó legyen Magyarországon élni, és jó legyen ezt kimondani más nemzetek fiai előtt is. Önök megmutatták, mit kell tennünk, ha ilyen hazát akarunk magunknak. Megmutatták, felül kell kerekedni gyengébbik énünkön, szembe kell nézni a renyheséggel, a tehetetlenséggel, a közömbösséggel, a fonákjára fordított eszmékkel, a kishitűséggel és a cinizmussal – mondta a kormányfő az érmes olimpikonoknak.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

A miniszterelnök szerint ha igazi hazát akarunk, akkor mindenkinek magában kell végrehajtania azt a változást, amellyel végérvényesen a becsület, a haza, a szorgalom, és a munka mellé állunk. Éppen úgy, ahogy a londoni olimpikonok tették nap mint nap, amikor az edzést, a fogcsikorgató erőfeszítést választották – fűzte hozzá. Magyarországnak nincs más dolga, mint követni olimpikonjait. Nincs más dolga, mint az olimpikonok példáját követni akaró gyermekeket neveljen. Magyarországnak nincs más dolga, minthogy saját olimpiai hőseinek oldalára álljon, de minden nap – fogalmazott Orbán Viktor.

Kérem Önöket, ne felejtsék el: az olimpikon egész életében olimpikon marad. Kérem, mindig legyenek tudatában, hogy a csúcson lenni egyetlen pillanat, de a csúcsra vezető út egy egész nemzetnek szolgálhat követendő példaként. Magyarország nevében köszönöm, amit Magyarországért tettek! – zárta beszédét Orbán Viktor.