Nincs többé zsinagóga Egyiptomban?

Nincs többé zsinagóga Egyiptomban?

Egykor a zsidóság egyik szellemi központja volt – ma rejtőzködik a maroknyi közösség. Lesz-e hol imádkozni az egyiptomi zsidóknak az őszi nagyünnepek idején?

Ellentmondásos hírek keltek szárnyra a közel-keleten a hét elején. Felröppent a hír, hogy az őszi nagyünnepek idejére bezáratja az egyiptomi kormány az ország utolsó zsinagógáját. A híradások szerint biztonsági okokra hivatkozva tiltanák meg az ünnepi istentiszteletek megtartást, éppúgy, ahogy év elején megakadályozták a zarándokok érkezését Abuhatzeira rabbi sírjához.
A 180 éves, Elijáhú prófétáról elnevezett alexandriai zsinagóga gondnoka, Youssef Gaon azonban cáfolta a híreszteléseket. Elmondása szerint a szertartásokat meg fogják tartani. Az egyetlen különbség az előző évekhez képest pusztán annyi, hogy nem kapott vízumot a rabbi, aki az ünnepekre Egyiptomba szokott érkezni.
1920-ban még 80 ezer főt számlált a közösség Egyiptomban, míg mára néhány tucatnyi idős zsidó él csak Kairóban és Alexandriában. A Nabi Daniel utcában található zsinagóganak csak a férfia részén több, mint 700 ember tud imádkozni. Az épület egy zárt szobájában 30 Tóratekercset tárolnak, amiket a város többi, már korábban bezárt zsinagógájából gyűjtöttek össze.