Mentő és áldozat

Mentő és áldozat 2012. szeptember 24. hétfő, 17:00 óra

Carlos Branquinho és Sampaio Garrido portugál diplomaták emléke előtt rója le tiszteletét a Magyar Zsidó Múzeumban (Budapest VII. ker. Dohány u. 2.), a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2012. szeptember 24-én hétfőn, délután 5 órától.  Az eseményre szeretettel meghívjuk.

 Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, megragadva az alkalmat, szeretne megemlékezni mindazokról a keresztény emberekről, akik nem tudtak tétlenek maradni a vészkorszak hónapjaiban, s dacolva a veszélyekkel, üldözött magyar zsidók tízezreit mentették meg, rejtekhelyeken bújtatva, valódi vagy hamis iratokkal ellátva őket.

 

Sampaio Garrido, aki 1939-től volt Portugália követe Magyarországon, már a német megszállás napján a lakásán helyezte el a zsidó hitközség egyik prominensét és családját. A következő hónapokban számos üldözöttnek nyújtott menedéket a Ritz szállóbeli rezidencián és a követség Galgagyörkön lévő épületében.

 

Politikai megfontolásokból Garridót májusban visszahívták Magyarországról – ekkor sikerült elérnie, hogy több zsidó ismerőse is elhagyhassa az országot –, de hazájába csak ősz elején érkezett meg, ugyanis Svájcból továbbra is segítette a mentési akciót. A helyére Carlos Branquinho ügyvivőt küldte a portugál kormány, aki mintegy nyolcszáz védlevél kibocsátására kapott engedélyt. A nyilas hatalomátvétel után őt is hazarendelték, az időközben létrehozott portugál védett ház védelmét (Budapest XIII. ker., Újpesti rakpart 5.) Carl Lutz és a svájci követség vette át. A portugál követség mintegy ezer magyar, döntően zsidó életét mentette meg, közülük hétszázan kaptak ideiglenes útlevelet.

 

A megemlékezésen közreműködnek:

António J. Mendez, a Portugál Köztársaság magyarországi nagykövete; Dr. Peremiczky Szilvia, a Zsidó Múzeum igazgatója; Dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont Igazgatója; Kirschner Péter, a Mazsike elnöke.

 

Takáts Andrea színésznő irodalmi emlékekkel emlékezik, Szentkirályi György gitáron játszik.

 

Támogató:

Budapest Főváros Önkormányzata