Hadgyakorlatot kezdett az Egyesült Államok vezetésével harminc ország a Perzsa-öbölben.

Nagyszabású aknamentesítő hadgyakorlatot kezdett az Egyesült Államok vezetésével harminc ország a Perzsa-öbölben.

 
Az aknakereső manőverek tökéletesítésére irányuló, közel kéthetes hadgyakorlat az Iránnal szembeni regionális és nemzetközi kritikák erősödését és atomprogramjával szembeni ellenérzések növekedését jelzik.

A Közel-Keleten ez minden idők legtöbb résztvevőjét számláló flottagyakorlata, amelyet szeptember 16. és 27. között IMCMEX fedőnévvel amerikai zászló alatt vezényelnek le a Perzsa-öbölben. Amerikai védelmi tisztségviselők többször is elmondták, hogy ez a nemzetközi hadgyakorlat kifejezetten védelmi célokat szolgál, nem irányul sem Irán, sem más térségbeli ország ellen. 

„A gyakorlat az aknákról és az aknamentesítésre irányuló nemzetközi összefogásról szól” – jelentette ki John Miller, a Perzsa-öbölben állomásozó amerikai haditengerészeti flotta parancsnoka. 

Teherán ugyanakkor bejelentette, hogy amennyiben támadás érné az országot, blokád alá helyezi a stratégiai jelentőségű Hormuzi-szorost, a Perzsa-öböl bejáratát, amelyen keresztül a világ olajkereskedelmének mintegy harmada bonyolódik. 

Izrael vasárnap újból felhívta Washington figyelmét arra, hogy Irán a nemzetközi szankciók ellenére 6-7 hónap múlva képes lesz atombombát létrehozni. Ismét arra kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy húzzon egy olyan vonalat, amelyen Irán nem léphet át, amennyiben el akarja kerülni a katonai beavatkozást. Obama ezt a kérést újból elutasította, és felszólította Izraelt, hogy mondjon le az iráni atomlétesítmények elleni támadásról, adjon még időt a diplomáciai erőfeszítéseknek.