Tiszteletbeli lengyel konzulátus nyílt Szegeden

Tiszteletbeli lengyel konzulátus nyílt Szegeden

Tiszteletbeli lengyel konzulátus nyílt pénteken Szegeden; a Csongrád megyében élő és ide érkező lengyel állampolgárok képviseletét Karol Biernacki látja el.

    Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet a megyeháza épületében kialakított konzulátust megnyitó ünnepségén elmondta, Magyarországon a szegedi Lengyelország első ilyen diplomáciai képviselete.
    A tiszteletbeli konzul szerepe sajátos – mondta. Bár némileg kisebb az őt terhelő adminisztratív és intézményi felelősség – magyarázta -, mégis missziót teljesít, egyszerre több szerepkörben kell helytállnia. Feladata szerint részben Lengyelország regionális nagykövete, részben a lengyel kultúrát népszerűsíti, miközben konzuli feladatot is ellát, és a kereskedelmi képviselethez hasonló tevékenységet is végez – közölte a diplomata.
    A lengyel származású Karol Biernacki, aki a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója és a Szegedi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke, elmondta, feladata lesz, hogy segítsen a Csongrád megyében élő és ide érkező lengyel állampolgároknak, népszerűsítse a lengyel kultúrát, valamint erősítse a két ország gazdasági kapcsolatát. Geopolitikai szempontból Szeged és Csongrád megye kiváló helyzetben van, a Balkán kapujának tekinthető, így erős a lengyel befektetők érdeklődése – tette hozzá.
    Szegeden a lengyel a kilencedik tiszteletbeli konzulátus. Ausztriát, Finnországot, Franciaországot,Izraelt, Olaszországot, Szerbiát, Törökországot és Ukrajnát is képviseli tiszteletbeli konzul a csongrádi megyeszékhelyen.