Iszlámellenes film – HM: normalizálódott a helyzet a Sínai-félszigeti táborban

Iszlámellenes film – HM: normalizálódott a helyzet a Sínai-félszigeti táborban
Ismét nyugodt a helyzet a Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) egyiptomi táborában, amelyet az iszlámellenes amerikai amatőr film miatt feldühödött beduinok támadtak meg pénteken – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel.

    A közlemény emlékeztet arra, hogy pénteken kora délután mintegy 30-40 fegyveres beduin jelent az MFO el-Gora táborának bejáratánál, hogy ott tiltakozzanak a Mohamed prófétát gyalázó A muszlimok ártatlansága című amerikai film ellen. A beduinok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg az egyik őrtornyot, illetve két kézigránátot is elhajítottak, amelyekkel megsebesítettek két kolumbiai katonát. 
    A táborban szolgálatot tejesítő magyar katonáknak, illetve rendőröknek nem esett bántódásuk.
    A HM kommünikéje szerint az MFO parancsnoka elrendelte az ilyenkor szokásos intézkedéseket, ezért készenléti erők vonultak a helyszínre. Az ő feladatuk volt megakadályozni, hogy a támadók bejussanak a tábor területére, illetve megjelentek a külső védelméért felelős egyiptomi biztonsági erők is. Eközben tárgyalásokat kezdtek a tüntetőkkel.
    A tárgyalások ideje alatt a kődobálás folytatódott, és több figyelmeztető lövés is eldördült. Az incidensben 3 amerikai katona megsérült és egy tűzoltóautó kiégett.
    Miután a támadók megbizonyosodtak arról, hogy a táborban nemzetközi megfigyelő erők tartózkodnak, az éjszaka folyamán elvonultak.
    A Magyar Honvédség a Sínai-félszigeten 1995 óta teljesít szolgálatot katonai és rendőri erőkkel. Feladatuk a nemzetközi táborokban a rend és a fegyelem fenntartása, a konvojok kísérése. Az el-Gora táborban jelenleg 47 magyar katona és rendőr tartózkodik, mindannyian részt vettek a tábor védelmében, nem sérültek meg, feladataikat kitűnően ellátták – zárul a közlemény.
    A nemzetközi megfigyelők az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés betartását ellenőrzik a félszigeten. A tábor 1500 katona szálláshelye.