Heves harcok folytak szombaton Szíria második legfontosabb nagyvárosa, Aleppó térségében

Heves harcok folytak szombaton Szíria második legfontosabb nagyvárosa, Aleppó térségében, ahol tért nyertek a kormányerők, de a július közepe óta tartó csata még nem dőlt el.

A hadsereg katonái Aleppó Busztan al-Basa nevű északi negyedének bejáratát támadták, miközben a légierő helikopterei a felkelők keleti erősségeit, Hanano és Szahur negyedet lőtték – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), amely helyi aktivisták adatait összesíti.

A központi helyzetben lévő, stratégiai fontosságú al-Midán nevű negyedért egy héten át folytak az összecsapások, s végül a hadsereg benyomult a nagyobb részébe, és most először ellenőrző pontokat állított fel benne, de a felkelők néhol még tartják az állásaikat.

Hanano negyedben a légierő második napja bombázza a helyi rendőrkapitányságot, amelyet a felkelők elfoglaltak.

Aleppótól 35 kilométerre északra a légitámadások tucatnyi civillel végeztek al-Bab városban, amely a lázadók kezén van. A vadászbombázókat éjjel vetették be.

Damaszkuszban a hadsereg erőszakkal bevonult a Hadzsar al-Aszvad negyedbe, és megölt öt felkelőt, köztük egy palesztint, aki a szíriai katonaságból szökött meg. Kadam negyedben hat azonosítatlan holttestet találtak. Jarmúk palesztin menekülttáborában tüntetés volt.

Harcokat jelentettek Deraa, Homsz és Idlíb tartományokból is. Az OSDH előző napra vonatkozó összesítése szerint pénteken 132 ember halt erőszakos halált Szíriában. A szombati összesítést vasárnap közlik, a kora délutáni ideiglenes veszteségmérleg 37 halálesetről szólt.