Két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe az Egyesült Államok haditengerészete,

Két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe az Egyesült Államok haditengerészete, miután kedden az amerikai nagykövet és három munkatársa életét vesztette Bengáziban az amerikai konzulátus elleni támadásban. Líbia, Egyiptom, Jemen után Tunéziában is tüntettek az Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt.

A két amerikai rombolót „csak elővigyázatossági okokból” küldik a közel-keleti ország partjainak közelébe – jelentette ki helyi idő szerdán egy névtelenül nyilatkozó, vezető beosztású amerikai hivatalos személy. Líbiába egyúttal 50 tengerészgyalogos érkezett az ott dolgozó amerikaiak védelmére.

Az amerikai kormány vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az iszlámellenes film miatt a bengázi amerikai konzulátus elleni spontán támadás valójában nem egy 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített támadás volt-e. Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint a támadás túlságosan jól koordinált és szakszerű volt ahhoz, hogy spontán reakció eredménye legyen.

A CNN úgy értesült, hogy a nagykövet meggyilkolásának fő gyanúsítottja egy al-Kaidához közel álló csoport, az Omar Abdul Rahman Brigádok, amely korábban pokolgépet robbantott a bengázi amerikai konzulátus mellett. A szervezet neve először májusban bukkant fel a Nemzetközi Vöröskereszt bengázi irodája ellen elkövetett rajtaütés után.

A tiltakozó megmozdulások csütörtökön folytatódtak Kairóban, az ottani amerikai nagykövetség előtt is, ahol kétszáz fölé emelkedett a sebesültek száma. Tüntetők százai rohamozták meg csütörtök délelőtt az Egyesült Államok jemeni nagykövetségét Szanaában. Egy tiltakozót lelőttek a közbelépő rendőrök.

Az Egyesült Államok közeli szövetségesének számító Jemen az al-Kaida arab-félszigeti ágának (AQPA) bázisa. A jemeni terroristákat Washington a nemzetközi terrorszervezet legveszélyesebb csoportjaként tartja számon.

Mohamed Murszi egy csütörtöki tévényilatkozatában azt mondta, hogy a békés tüntetéseket támogatja, de a muzulmánok elutasítják az emberek, nagykövetségek és más helyszínek elleni támadásokat. „Mi, egyiptomiak elutasítjuk az agresszió és prófétánk megsértésének minden formáját” – jelentette ki Murszi, s ezután arra kért „mindenkit, hogy ne sértse meg az egyiptomi törvényeket és (…) ne támadja meg a külképviseleteket”. Murszi egyúttal elítélte a bengázi amerikai konzulátus elleni támadást.

Barack Obama amerikai elnök is tárgyalt Murszival telefonon, és elmondta, hogy Egyiptomnak együtt kell működnie az Egyesült Államokkal az amerikai diplomáciai képviseletek és személyzet biztonságának szavatolásában.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön elítélte az amatőr iszlámellenes filmet. „Az Egyesült Államok kormányának abszolút semmi köze sincs ehhez a videóhoz. Teljes mértékben elutasítjuk annak tartalmát és üzenetét” – mondta.

„Számunkra és személy szerint számomra ez a videó gusztustalan és elítélendő. Úgy tűnik, hogy ennek mélyen cinikus célja az, hogy befeketítse ezt a nagyszerű vallást és haragot provokáljon” – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője.

Clinton felszólította az iszlám országok állami és vallási vezetőit, hogy ítéljék el az erőszakot.

Az iraki Nedzsef városban Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok több száz híve is tüntetett csütörtökön. A hitszónok sürgette a bagdadi kormányt, hogy tiltsa meg az amerikai állampolgárok belépését az országba. Az iraki parlamenthez azzal a felhívással fordult, hogy törvényben tiltsa meg a diplomáciai kapcsolatok fenntartását minden olyan országgal, amelyben megsértik Mohamed prófétát és az iszlám hitet. A világ keresztényeit felszólította, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, mint amilyen az említett film készítése volt.

Hamid Karzai afgán elnök csütörtökön lemondta tervezett norvégiai látogatását, mivel e forrongó helyzetben saját országában is számít incidensekre. Szerdán telefonon beszélt Barak Obama amerikai elnökkel, akit biztosított arról, hogy Kabul kész együttműködni Washingtonnal az olyan merényletek megelőzése érdekében, amilyet Líbiában követtek el.

Csütörtökön több ázsiai országban biztonsági intézkedéseket hoztak az amerikai diplomáciai képviseletek védelmére és az esetleges zavargások megelőzésére. Ilyen intézkedéseket léptettek életbe egyebek közt Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Malajziában és a Fülöp-szigeteken.

A világ legnépesebb muzulmán országa, Indonézia Afganisztánnal együtt kérte a YouTube internetes videomegosztó portált, hogy tiltsa le a film terjesztését. „Ez a film kétségtelenül sértést jelent egy vallással szemben, felzaklatta az indonéz muzulmánokat” – nem szeretnénk, ha bárki provokálva érezné magát, és erőszakos cselekmények történnének itt” – mondta az AFP-nek az indonéziai tájékoztatási minisztérium szóvivője.

A YouTube blokkolta Líbiában és Egyiptomban a film 13 perces kivonatát. A Google internetbirodalomhoz tartozó tartalommegosztó egyúttal hangsúlyozta, a kivonat nem megy szembe a videomegosztó elveivel, ezért nem törlik a tartalmat, de annak elérését – tekintettel a kialakult helyzetre a két országban blokkolják. Afganisztán a maga hatáskörében tiltotta le a részlet elérését.