Arányos nemi képviselet: Csak számon kérhető célokkal és komoly szankciókkal működhet

Arányos nemi képviselet: Csak számon kérhető célokkal és komoly szankciókkal működhet
Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) elnöke kedden Strasbourgban Viviane Reding európai biztossal folytatott megbeszélést arról a tervezett európai uniós szabályozásról, amely nemi kvótákat írna elő a vállalatok vezetőtestületeinek összetételére vonatkozóan. Az Európai Parlament magyar képviselője megerősítette: a szocialisták csak abban az esetben fogják támogatni az irányelvet, ha az kézzel fogható intézkedéseket és szankciókat ír elő a tagállamok számára.
 
 
Az Európai Bizottság rövidesen benyújtja azt a jogszabálytervezetet, amelyben meghatároznák a vállalatok vezetőtestületeiben helyet foglaló nők minimális arányát. A találkozót követően Gurmai Zita elmondta: “Kézzel fogható és számon kérhető célkitűzésekre van szükség: 40 százalékban kell meghatározni a nők minimális arányát. A jogszabálynak szankciókat is kilátásba kell helyeznie arra az esetre, ha a célkitűzést egy vállalat nem teljesíti. Az európai szocialisták már hosszú ideje küzdenek a nők arányosabb képviseletéért” – emlékeztetett a politikus.
 
 
Az Európai Unióban a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 60 százaléka nő, viszont a vállalatok vezetőtestületeiben az arányuk csak 13,7 százalék, és szabályozás nélkül, a jelenlegi tendenciákat alapul véve csak 40 év múlva lennének a nők és a férfiak egyenlően képviselve.
 
 
A PES Women szerint a készülő uniós irányelvnek lehetővé kell tennie továbbá, hogy a kvóta be nem tartása esetén a tagállamok akár fel is számolhassák az érintett vállalatot, követve a Norvégiában már alkalmazott eljárást. Megfontolásra érdemes példa az a francia szabályozás is, amely automatikusan érvénytelenít a kinevezéseket, ha vezetőtestületben a nők részvételi aránya 50 százalék alá csökken. A szabály bevezetését követően a francia vállalatok vezetőségében észrevehetően megnőtt a nők aránya.