Orbán: A munkát el fogjuk végezni

 
Aligha ismer a magyar történelem olyan négy évet, amiben egyszerre alkottunk volna meg egy új alkotmányt, egy új államigazgatási rendet, egy új Büntető törvénykönyvet, és egy új Polgári törvénykönyvet – jelentette ki Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

A feladat nem kevés, az idő szűkös, de a munkát el fogjuk végezni – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő úgy fogalmazott, az őszi ülésszakban befejezik a választási rendszer átalakítását, és megalkotják a választási eljárásról szóló törvényt. „Egyszerűbb rendszert alkotunk, amely alkalmazkodik a kibővült magyar politikai közösség igényeihez. Olyan rendszert alkotunk, amely számot vet azzal a ténnyel, hogy a magyar világnemzet lett, olyan rendszert alkotunk, amely kiaknázza a világnemzetté válás előnyeit Magyarország számára” – emelte ki. Mint mondta, emellett megalkotják a Polgári törvénykönyvet is. Olyan Ptk.-t alkotunk, ami az alaptörvényben lefektetett szabadság és felelősség eszmei, elvi alapján áll – szögezte le.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aligha ismer a magyar történelem olyan négy évet, „amiben egyszerre alkottunk volna meg egy új alkotmányt, egy új államigazgatási rendet, egy új Btk.-t, és egy új Polgári törvénykönyvet”.

Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy átalakítják a földszabályozást. Az új földtörvény elvégzi azt a munkát, amit elődeink ez elmúlt száz évben elmulasztottak elvégezni, vagy elhárítottak annak elvégzését – jelentette ki. Rámutatott, az új törvény a termelést, a munkát és az új munkahelyek létrejöttét szolgálja majd. Megvethetjük egy új, modern, gazdaközpontú, világviszonylatban is versenyképes mezőgazdaság birtokrendszerének alapjait – tette hozzá.

Új magyar államrendszer

Az őszi ülésszak során elkészítik a 2013-as büdzsét is, amely – a miniszterelnök szavai szerint – lehetővé teszi a munkahelyvédelmi akcióterv kivitelezését. Szociális adókedvezmény, munkahelyteremtés, államadósság-csökkentés, kézben tartott pénzügyek; erre épül a 2013-as költségvetés – sorolta a kormányfő.

Emellett folytatódik az új magyar államrendszer kiépítése is. Mint mondta, 2010-ben abból indultak ki, hogy a XX. század közepére „elbukott a nemzeti, liberális állam- és nemzetépítési vállalkozásunk, amely számos évtizeden át sikeresen segített bennünket”. Ezzel összefüggésben megjegyezte: az ezt követő „kísérletek nem állták ki az idők próbáját, ráadásul szégyenteljes, embertelen és barbár kísérletnek is bizonyultak”. Világossá vált, hogy faji vagy osztályalapra, fajok és osztályok harcára civilizált, szabad és emberséges államrendszert nem lehet felépíteni – szögezte le. A kommunizmus évtizedeit követő időszakról szólva úgy fogalmazott: „az eredmény egy zavaros és bizonytalan korszak, egy zavaros és bizonytalan alkotmányos rendszer lett, a maga nehezen kiszámítható jogrendjével, láthatatlan alkotmányával, az európai gazdasági válság teher-és szakítópróbáját kiállni képtelen Magyarországgal”.

 

Fotók: fidesz.hu, MTI – Koszticsák Szilárd

 

 

Orbán Viktor kiemelte, gyorsított államépítési munkát végeztek a 2010-es kormányváltás óta. Új alkotmányos államrendet kellett létrehozni, fajok és osztályok küzdelme helyett meg kellett alapítanunk a nemzeti együttműködés rendszerét, amely a nemzeti érdekre, jogok és kötelességek egyensúlyára, valamint a kölcsönös felelősségvállalásra épül – jelentette ki.

Az előttünk álló őszre esik az a munka, amellyel befejezzük a rendőrség átszervezését, és az új igazságszolgáltatási rendszert eredményező reform utolsó mozdulatai erre az őszre esnek. Folytatjuk az egészségügy és az oktatás újjászervezését – sorolta. A 2013-as 14-es tanév megnyitójával a végére érünk az új magyar államszervezet teljes kiépítésének – emelte ki.

A honvédség afganisztáni küldetéséről szólva elmondta, 2014. december 31-ig a szövetségesek kivonják az országból a katonáikat. Ennek a műveletnek az egyik legfontosabb színtere és csomópontja a kabuli nemzetközi repülőtér. 2012. október elsejétől a magyar katonák biztosítják a reptér védelmét. Honvédeinknek sok sikert, katonaszerencsét, erőt, egészséget kívánunk, Isten óvja őket, mindnyájukat hazavárjuk! – húzta alá a miniszterelnök.

„Magyarország is állítsa föl a pénzügyi ombudsman intézményét”

Az elmúlt két év egyik fontos tapasztalatának következményeit is le kell vonnunk az ősz során. Bár sokat tettünk azért, hogy az embereket megvédjük az uzsorahitelektől, az erőfölényükkel visszaélő pénzintézetektől, a bankok gyakorta tapasztalt kíméletlenségétől, még mindig sok a dokumentálható állampolgári sérelem. Ezért azt javaslom, hogy angol mintára, az emberek érdekében Magyarország is állítsa föl a pénzügyi ombudsman intézményét – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök a mezőgazdaság világszinten tapasztalható kedvezőtlen és fenyegető helyzetére is felhívta a figyelmet. Mint kifejtette, élelmiszer-árrobbanás fenyeget, amelynek nyomában társadalmi nyugtalanság, feszültség alakulhat ki a világ különböző pontjain. Magyarországnak is fel kell készülnie az élelmiszer-árrobbanásra, ezért az ősz során a Nemzetgazdasági és a Vidékfejlesztési Minisztérium külön munkacsoportja készíti majd fel a magyar gazdaságot a jövő év tavaszán várható nehéz világhelyzetre – mondta a kormányfő.

 

 

 

 

Kitért rá, Európa változatlanul saját válságával küzd, s ez a válság „szemmel láthatóan nem enyhült”. A válságkezelési világversenyben Európa rosszul áll. Magyarországnak ugyanakkor meg kell védenie magát attól a válságtól, amit nem ő okozott, s amelynek elmélyítéséhez sem járult hozzá – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor hozzátéve, az őszi parlamenti évad kezdetén tehát ezt kell meghatároznia a kormánynak, milyen lépések megtételére van szükség ahhoz, hogy a kontinens válsága ne húzza vissza hazánkat, és mi, magyarok elérhessük céljainkat.

„Ragaszkodunk a céljainkhoz”

Mi 2010-ben azt mondtuk: sikeressé akarjuk tenni Magyarországot. Ennek érdekében a nemzeti együttműködési rendszer keretében egy új társadalmi szerződést hoztunk tető alá Magyarország polgárai között, beleértve az államot és az azt irányító kormányt is. Erről szólt a kormányprogram – emlékeztetett a miniszterelnök, akinek szavai szerint ezt testesítette meg a választási eredmény, és az annak nyomán létrejövő kétharmados parlamenti többség. Orbán Viktor elmondása szerint a két legfontosabb megállapodás az volt, hogy kimentik a családokat és a vállalkozásokat az adósságcsapdából, és munkahelyeket teremtenek, hogy „ne maradjon törékeny Magyarország gazdasága”. Ez vitte előre a kormányt munkájában – húzta alá a kormányfő.

Beszélt arról is, hogy 2010 után az európai válság újabb hulláma érte el Magyarországot. Sokan azt mondták, a válság miatt Magyarországnak fel kellene adnia eredeti céljait, vissza kellene térnie a megszorítások ilyenkor szokásos politikájához. Mi azonban úgy döntöttünk, nem adjuk fel, a válság ellenére is ragaszkodtunk és ragaszkodunk a céljainkhoz. Ragaszkodunk most, 2012 őszén is ahhoz a célhoz, hogy kitörjünk az adósságcsapdából, és ahhoz a célunkhoz is, hogy az emberek segély helyett munkából élhessenek – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Fontos sikerek

Magyarország a válság ellenére fontos sikereket ért el.  Megvédtük a nyugdíjakat, nem engedtük csökkenteni, hanem évről évre az infláció mértékével növeltük, megőriztük vásárlóerejét. Ezt fogjuk tenni a jövőben is – mondta a miniszterelnök.  Hozzátette: hozzáfogtak az államadósság csökkentéséhez; a 2010-ben örökölt helyzethez képest, amikor 80 százalék fölött állt, jelenleg körülbelül 77 százalék az adósság – mutatott rá Orbán Viktor. Szólt arról is, megszüntették a korábbi kormányok felelőtlen gazdálkodását, és hosszú évek után sikerült három százalék alá szorítaniuk a költségvetési hiányt. A tartósan és jelentősen három százalék alatt maradó, fokozatosan csökkenő mértékű államháztartási hiány és a növekvő gazdasági teljesítmény biztosítja, hogy az adósságállomány csökkenése 2013-ban is folytatódjon. Erre kell épülnie a költségvetésnek is – szögezte le a kormányfő.

 

 

 

 

Beszélt arról is, magyar emberek százezreit szabadították ki a devizahitelezés fogságából; olyan intézkedéseket hoztak, amelyek biztosítják, hogy mindenki megtalálhassa a számára kedvező otthonvédelmi formát, legyen az árfolyamgát vagy végtörlesztés. Arányos, teljesítményösztönző és családi alapú adózást vezettünk be, amivel több ezer forintot hagytunk a gyermekeket nevelő szülőknél. A családi adórendszer kiépítését folytatva a KDNP javaslatait kidolgozzuk, és legkésőbb 2014. január 1-jén be is fogjuk vezetni – mondta a miniszterelnök.

Két évvel ezelőtt azt mondtuk, meg fogjuk védeni a magyar emberek munkahelyeit, és mindenkit, akit csak lehet, vissza fogunk segíteni a munka világába, hogy Magyarországon legalább 5,5 millió ember dolgozzon. Ezért indítottuk el a Start munkaprogramot, támogattuk a munkahelyteremtő beruházásokat – idézte fel a kormányfő. Mint kifejtette, az első eredmények már szemmel láthatóak, hiszen a mostanra a válság előtti szintre szorították vissza a munkanélküliséget, és megnövelték a foglalkoztatottságot.

A helyzet még törékeny, és az élet még mindig nehéz Magyarországon, ezért Európában elsőként indítunk munkahelyvédelmi akciótervet, és bárki bármit mond, azt véghez is fogjuk vinni. Erre kötöttünk megállapodást a választókkal – jelentette ki Orbán Viktor. „Választ kell adnunk arra a kérdésre, hogyha a dolgok a tervek szerint alakulnak, akkor mi szüksége van Magyarországnak egy IMF-megállapodásra” – fogalmazott a kormányfő. Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy hazánknak a saját problémái miatt nem kell az IMF-fel megállapodnia. Hozzáfűzte: stabilan állunk a lábunkon, a magunk problémáit saját erőből is meg tudjuk oldani, ahogy azt az Európai Unió is elismerte.

A válságot nem mi okoztuk, és nem mi tartjuk életben

Mint mondta: hazánknak valójában az EU problémái miatt van szüksége egy biztosítási hitelmegállapodásra. Azért kell az IMF-megállapodás, hogy meg tudjuk védeni magunkat az eurozónát nyomasztó betegségtől – szögezte le Orbán Viktor. Szavai szerint e válságot „nem mi okoztuk, és nem mi tartjuk életben”.

 

 

 

 

Míg pár éve úgy tűnhetett, hogy az unió mindenre megoldás, most úgy látszik, hogy inkább a probléma forrása – hangsúlyozta, hozzáfűzve: mi, magyarok, az eurozóna válsága miatt nem tudunk előrehaladni. Amiben előre tudtunk haladni, ott tudatosan másképp és mást csináltunk, mint azok, akik a válságot okozták – emelte ki. Összegzésében a kormányfő hangsúlyozta: számunkra előnyös lenne egy megállapodás, de csak jó megállapodást akarunk kötni.
 
Hazánk ma erősebb, mint 2008-ban
 
Ennek kapcsán felidézte, hogy volt már arra példa, hogy hazánk békésen megkötött egy rossz megállapodást, majd „a kormány békésen azt mondta az embereknek; ti fizessétek meg az árát, majd azzal a mozdulattal ki is faroltak a felelősség alól”. „Az eredményt ismerjük: nyugdíjcsökkentés, a munkanélküliség elszabadulása és a nyakig eladósodás” – jegyezte meg.

A kormányfő beszédében kifejtette: 2010-ben szakított hazánk az előző kormányok azon feltevésével, hogy Magyarország kicsi, gyenge, alávetett, és nem tud helyzetén maga segíteni. Ezzel kapcsolatban elmondta: a jelenlegi kormányzó pártszövetség úgy döntött, hogy hazánk sikeressége érdekében növelni kell Magyarország mozgásterét.

Magyarország ma erősebb, és nagyobb mozgástérrel rendelkezik, mint 2008-ban, ezért nem is kell egy olyan típusú megállapodást elfogadnunk – vélekedett a miniszterelnök. Ennek kapcsán kifejtette: túljegyzik az államkötvényeket, működik a pénzpiac, az ország kereke – nagy erőfeszítések árán, de – forog. Hazánknak nincs szüksége egy MSZP-típusú megszorításokhoz vezető IMF – európai uniós megállapodásra – szögezte le.

„Le kell győzni a kishitűséget”

„Mi egy jó megállapodást akarunk, ezért utasította vissza a Fidesz-KDNP közös frakcióülése az IMF-EU tárgyalódelegáció feltételeit” – fogalmazott a kormányfő, hozzáfűzve: a következő kormányülés fontos napirendi pontja lesz a 2008-as rossz szerződés tapasztalatainak megvitatása.

A magyar kormány egy olyan megoldási javaslatot fog kidolgozni, amely a magyar emberek érdekeit szolgálja – húzta alá. Orbán Viktor ezzel összefüggésben előrebocsátotta: javaslatuk alapja a munkahelyvédelmi akcióterv támogatása lesz, hiszen Magyarország számára az a jó megállapodás, ami minél több munkahelyet teremt.

„Hogy mi mindnyájan elérhessük közös céljainkat, ahhoz elsősorban erősnek kell lennünk” – fogalmazott. Kifejtette: hatalmas az, aki másokat legyőz, erős pedig az, aki legyőzi önmagát, hozzátéve: „nekünk saját magunkat kell legyőznünk 2012 őszén is”. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Magyarországnak le kell győznie kishitűségét, a saját jelentéktelenségét sulykoló előfeltevéseket, és a ránk erőltetett tévképzeteket. A miniszterelnök beszéde zárásaként arról biztosította a hallgatóságot, hogy a magyar parlament 2012 őszén elég erős lesz ahhoz, hogy jó döntéseket hozzon, és jó megállapodásokat kössön.