Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szárnya jelentkezett

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szárnya jelentkezett hétfőn a több mint száz halálos áldozatot követelő hétvégi iraki merényletsorozat elkövetőjeként.

E támadásokkal „megtoroltuk a szafavida börtönökbe bezárt szunniták megkínzását és meggyilkolását. A kormányt és a biztonsági erőket vettük célba, s a szafavida kormány biztonsági intézkedései ellenére a felkelők csapást tudtak mérni a legtöbb kiszemelt célpontra” – közölte az Iraki Iszlám Állam nevű szervezet.

A szafavidák a perzsa sahok türkmén származású dinasztiája voltak a XVI. és a XVIII. század között. E sahok síizmusra térítették a mai Irán lakosságát, majd a mai Irak egy részét is, onnan azonban később kiűzte őket az Oszmán Birodalom. Ma a szélsőséges szunniták nevezik szafavidáknak a síitákat.

Irakban csak augusztusban 26 bebörtönzöttet végeztek ki. Az igazságszolgáltatás közlése szerint legnagyobb részük az al-Kaida tagja volt.

Közleményében a terrorszervezet fogadkozott, hogy újabb hasonló támadásokat fog végrehajtani. A hét végi merényletsorozatnak a halálos áldozatok mellett több mint 400 sebesült áldozata is van.

A merényletek előzménye, hogy Irakban távollétében kötél általi halálra ítélték Tárik el-Hásemi alelnököt, aki saját internetes bejegyzése szerint jelenleg Katarban, más források szerint viszont Törökországban tartózkodik. Hásemi ellen decemberben adtak ki elfogatóparancsot, és az Interpol is körözi, ő viszont koncepciós pernek tartja az eljárást, amelynek célja szerinte a síita Núri al-Máliki miniszterelnök teljhatalmának megszilárdítása politikai ellenfeleinek ellehetetlenítésével.

A szunnita politikust egy ügyvéd és egy tábornok meggyilkolásában találták bűnösnek. A május óta zajló per tovább szította a szunniták és síiták közötti hatalmi harcot, amely az amerikai csapatok távozását követően erősen kiéleződött.