Rogán: Ragaszkodunk a munkahelyvédelmi akciótervhez

 
A nemzetközi hiteltárgyalásokon a Fidesz ragaszkodik a munkahelyvédelmi akciótervhez, és kizárja a nyugdíjak részleges vagy teljes befagyasztását – szögezte le Rogán Antal a Fidesz és KDNP sárvári kihelyezett frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón pénteken. A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy már az Európai Bizottság is úgy vélekedik, hogy hazánknak csak egy pénzügyi keretre, és nem hitelre van szüksége. Ugyanitt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kiemelte: a Fidesz-KDNP szövetsége az egyetlen olyan politikai erő ma Magyarországon, amelyik képes kezelni a válságot

A költségvetés is napirendre került az ülésen csütörtökön, mely során áttekintették a korábban meghatározott célokat. Rogán Antal hangsúlyozta: kiállnak a munkahelyvédelmi akcióterv mellett, hiszen a munkahelyek védelme a kormány egyik legfontosabb feladata. Hozzátette: a Parlament már kedden tárgyalja a munkahelyvédelmi akcióterv megvalósításához szükséges törvényeket.

A fideszes politikus az ülés menetrendjét röviden ismertetve elmondta, hogy egyrészt a megvalósítandó célokat tekintették át, másrészt a képviselők tehették fel kérdéseiket, jelezhették észrevételeiket, ezt követően pedig a 2013-as költségvetés részleteiről vitáztak. A frakcióvezető kienelte: a legszükségesebbnek a 2013-as költségvetési javaslat megtárgyalásának folytatását tartják.

 

 

 

 

Alternatív javaslatra van szükség

Az Európai Bizottság véleményét figyelembe kell venni, ahhoz, hogy lezáruljanak a kötelezettségszegési eljárások Magyarországgal szemben –fogalmazott Rogán Antal. Ennek kapcsán emlékeztetett: egy olyan hagyatékot kell leküzdeni, amit az előző, szocialista kormányzat hagyott hazánkra. Ugyanakkor kijelentette, hogy egyetértenek az Európai Bizottság és az Európai Unió céljaival, miszerint csökkenteni kell az államháztartási hiányt és az államadósságot egyaránt.
 
A Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint elképzelhetőnek tartja a kormány, hogy módosítani kell a jövő évi költségvetést ahhoz, hogy megállapodás szülessen a Nemzetközi Valutaalappal. A kabinet a mostani frakcióülésen tájékoztatta a kormányzó pártszövetséget az IMF kitételeiről – jegyezte meg. Hozzátette: szeretnének megállapodni, de nem minden áron, ezért egy alternatív javaslat kidolgozását sürgetik.

 

Fotók: fidesz.hu

 

 

A sajtóban a napokban megjelentekkel ellentétben nincs értelme a nyugdíjak befagyasztásáról beszélni, az 2009-ben sem járt sikerrel – fogalmazott. Ugyanakkor rámutatott, hogy a kormány célja a kiadások csökkentése, erre kapott felhatalmazást.

Szükség van a választási feliratkozásra

Rogán Antal a választási feliratkozás intézményéről szólva kifejtette: az új képviselő-választás csak így lehet megvalósítható és sikeres. A feliratkozásra szükség van a határon túli magyar kisebbség illetve a hazánkban élő nemzeti és etnikai kisebbségek miatt is, hiszen az ő képviseletük csak ezzel a rendszerrel biztosítható – emelte ki. A világ sok országában jól működik ez a rendszer, többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Belgiumban is – tette hozzá. A rendszer kidolgozásánál a szakértők figyelembe vették a Velencei Bizottság elvárását is, mely szerint lehetővé kell tenni a parlamenti választás napja előtt tizenöt napig a feliratkozást. Szavai szerint ez a megoldás erősíti az aktív választói magatartást is, ugyanakkor, aki nem akar részt venni a választási procedúrában, azt nem zaklatják.

 

 

 

 

A Fidesz figyelembe vette az ellenzéki pártok javaslatait is – közölte Rogán Antal, hozzáfűzve: a párt támogatja az LMP azon kezdeményezését, ami megszüntetné a jelenleg is érvényes kopogtatócédula rendszerét. A javaslat részletes kidolgozásával az előterjesztő Lázár János államtitkár vezette bizottság foglalkozik majd – mondta. Ezzel szemben az MSZP és a Jobbik javaslatait elfogadhatatlannak tartják a kormányzó pártok. A szocialisták kötelezővé tennék a választáson való szavazást az állampolgároknak, míg a Jobbik műveltségi cenzushoz kötné a választásokon való részvételt – mondta. Ezzel összefüggésben a fideszes politikus hangsúlyozta: e két javaslat teljesen távol áll a demokráciától és a Fidesz által képviselt értékektől.

A Fidesz frakcióvezetője elképzelhetőnek tartja, hogy 2014-ben a költségvetés pártok helyett a jelölteket támogassa. A pártok által elfogadható adományok kapcsán pedig úgy fogalmazott: a külföldről érkező és a magáncégek adományait korlátozni, tiltani kell, de a belföldi magánszemélyek felajánlásai elfogadhatók.

 

 

 

 

A devizahitelesek megsegítését célzó programokról szólva Rogán Antal kiemelte, hogy az árfolyamgátat és árfolyamrögzítést a lehetőségekhez mérten ki kell terjeszteni. Továbbá a Nemzeti Eszközkezelő tevékenységének gyorsítását várják a kormánytól, és januárban részletes beszámolót kérnek a kabinettől a témában.

Hatékony és zökkenőmentes váltás

A közigazgatás átalakítása és a járások kapcsán a frakcióvezető kifejtette: azt várják a szakminisztériumtól, hogy a rendszer zökkenőmentesen és gyorsan álljon fel, a lehető legkisebb bürokráciával. Tájékoztatása szerint a Fidesz képviselőcsoportja ugyanakkor kikötötte, hogy aki az önkormányzatoktól kerül át, annak nem csökkenhet a jövedelme. További elvárásként említette a frakcióvezető az egyablakos ügyintézés széleskörű elterjesztését és megerősítését. Hangsúlyozta: cél, hogy 2013-ban az emberek ügyeik nagy részét már így intézhessék.
 
A közoktatás átalakítását érintve Rogán Antal elmondta, hogy ebben az esetben is a legfontosabb az, hogy a fenntartóváltás úgy folyjék le, hogy abból a tanárok és diákok a lehető legkevesebbet érzékeljenek.

 

 

 

 

Áttekinthető sportfinanszírozásra van szükség

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a frakcióvezető tájékoztatása szerint felvázolta sportfejlesztési elképzeléseit, melyeket a frakció támogathatónak tartott. Így a MOB a jövőben kiemelt figyelemre számíthat, annak érdekében, hogy sportolóink időben elkezdhessék a felkészülést az olimpiára, és az anyagiak ne okozzanak számukra gondot. Ehhez természetesen áttekinthető finanszírozásra van szükség, melybe a gazdasági szereplőket is bevonnák – hangsúlyozta Rogán Antal. Hozzátette, hogy azokat a forrásokat is pótolni kell, amelyeket korábban az önkormányzatok biztosítottak.

Gyűjtés a hátrányos helyzetűeknek

A sajtótájékoztató végén Rogán Antal bejelentette: hagyományteremtő céllal gyűjtést rendezett a képviselők körében, a felajánlásokból pedig mindig a kihelyezett frakcióülések helyszínéhez közel élő, hátrányos helyzetű embereket kívánnak megsegíteni. Ez alkalommal az ikervári gyermekotthonnak juttatják el az összegyűlt összeget. A frakcióvezetőt Wittner Mária képviselő is elkísérte, aki egykor maga is a gyermekotthon lakója volt.

 

 

 

 

Harrach: Csak a a jelenlegi kormánypártok tudják kezelni a válságot

Egy súlyos európai válság idején tartotta ülését a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, ez a válság pedig sokkal súlyosabb annál, mint sokan gondolnák, csupán pénzügyi eszközökkel nem lehet megoldani – hangoztatta a KDNP frakcióvezetője pénteken Sárváron a kormánypártok közös frakcióülését követő sajtótájékoztatón.
    
Kijelentette: a válságkezeléshez másfajta gondolkodás és egy erős politikai erő kell, ma pedig Magyarországon egyetlen olyan politikai erő van, amelyik képes kezelni a válságot, ez pedig a Fidesz-KDNP szövetsége.
    
Ha a szövetség megbomlik, az ország nagyon rosszul jár, mert a válság nem lesz kezelhető, ezért a KDNP minden kérdést együttműködéssel, nem pedig zsarolással vagy konfliktuskereséssel old meg – tette hozzá.

 

 

 

 

 

Kijelentette, hogy a KDNP az együttműködésben is megőrzi a maga elveit és értékrendjét. A családok támogatását tartják a legfontosabbnak – erősítette meg. A közoktatás átszervezéséről szólva Harrach Péter úgy fogalmazott: vége a vitáknak, lezárult egy korszak, a törvényt végre kell hajtani, mégpedig úgy, hogy az eredmény a gyermekek számára a legjobb legyen.
    
A kereszténydemokraták frakcióvezetője ismét szólt a családi adózás kiterjesztésére irányuló, valamint a családi csődvédelem intézményéről szóló javaslataikról. Utóbbi azokat a családokat védené meg, amelyek már nem képesek segíteni magukon, de még rendezhető a helyzetük, a családi adózás kiterjesztése pedig azokra vonatkozna, akik személyi jövedelemadójukból nem tudják levonni a kedvezményül szolgáló teljes összeget; náluk a munkavállaló által fizetett járulékokból tenné levonhatóvá a hiányzó részt a KDNP-s javaslat.