„Izrael fenntartja jogát a független cselekvésre, és az Egyesült Államok tiszteletben tartja ezt”

Az iráni atomkonfliktus ügyében az amerikai órák máshogy járnak, mint az izraeliek – mondta Ehud Barak izraeli védelmi miniszter Tel-Avivban, miután csütörtökön találkozott James Winnefelddel, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes vezetőjével.

„Izrael fenntartja jogát a független cselekvésre, és az Egyesült Államok tiszteletben tartja ezt” – idézte Barak szavait pénteken a Háárec című baloldali lap.

A miniszter kiemelte ugyanakkor Washington erőfeszítéseit, és lehetségesnek mondta, hogy nem lesz szükség izraeli csapásra Irán ellen, tekintve az amerikai erők eddig példátlan összevonását a Perzsa-öbölben. „Nem szabad lebecsülni az amerikaiak jelentős előkészületeit arra, hogy minden fronton szembeszálljanak Iránnal” – fogalmazott.

Winnefeld tengernagy, a második legmagasabb rangú amerikai katonatiszt kétnapos izraeli látogatása során közös védelmi projekteket, köztük rakétavédelmi rendszereket szemlélt meg.

Izrael már számos esetben utalt annak lehetőségére, hogy csapást mér iráni atomipari létesítményekre, miközben az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség arról győzködi Jeruzsálemet, hogy hagyjon időt a diplomáciai nyomásra és a szankciókra. Az Egyesült Államok – jobb fegyverzetéből adódóan – később is indíthat hatékony támadást, és az izraeli média most azt találgatja, hogy már Izrael is kész lehet a kivárásra.