Holokauszt Emlékközpont

 

Holokauszt Emlékközpont

2012. szeptemberi hírlevél

kiallitas600.gif

Hírek

Új programajánló tanároknak, diákoknak a 2012-2013-as tanévre

A 2012-2013-es tanévre elkészült diákcsoportoknak és tanáraiknak szánt program- és részletes foglalkozási ajánlónk, melyből a pedagógusok különböző korosztályok, tantárgyi csoportok és nevelési feladatok szerint, személyre szabottan állíthatnak össze munkájukat segítő tanórai vagy tanórán kívüli programokat, kihelyezett foglalkozásokat, tanulmányi kirándulásokat. Valamennyi foglalkozásunkat (a tárlatvezetést is beleértve) igen kedvező, 100 Ft-os belépőjegy megfizetésével ajánljuk fel diákcsoportok és kísérő tanáraik számára. Intézményünk meglátogatásához a MÁV csoportos kedvezményét is igénybe vehetik, mely ingyenes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba szervezett tanulmányi kirándulásukhoz.
Bővebb információ>>

Túlélők fala – új interaktív installáció

A Holokauszt Emlékközpontban 2012. augusztus 18-án avattuk fel a Túlélők fala elnevezésű új interaktív installációt. A Jövő múzeuma program keretei között, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem Média design tanszékével együttműködve, Kovács Nóra Patrícia tervei alapján készült el a modern, a fiatal korosztály érdeklődését is felkeltő kinetikus videófal. Az új installáció augusztus 28-ától nyitvatartási időben megtekinthető a Páva utcai intézmény zsinagógaterében.
Bővebb információ>>

Videó a megnyitóról>>

A Gábor Zita Alapítvány „Élni az életet”pályázatának 2012-es díjazottja

Gábor Zita világszerte elismert és alkalmazott módszereket alkotott a holokauszt-oktatásban. Az alapítvány kuratóriuma 2012-ben az első díjat dr. Szűcs Marianna pedagógusnak, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara docensének ítélte, „Új tantárgyunk: A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok” című pályázatáért.
Bővebb információ >>

Programok

Megemlékezés Vámos György születésének centenáriumán
2012. szeptember 13. 16 óra, Holokauszt Emlékközpont

A Magyar Auschwitz Alapítvány és a Holokauszt Emlékközpont Vámos György professzor születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezésre várja az érdeklődőket. Dr. Vámos György (1912-2002) a műszaki tudományok kandidátusa, Kossuth-díjas kutató, a magyar papíripar kimagasló alakja, a Magyar Auschwitz Alapítvány – Holocaust Dokumentációs Központ egyik alapítója, támogatásával jelenhettek meg a Holocaust  füzetek.
Bővebb információ >>


Henrik Sławik emlékkonferencia
2012. szeptember 14. 10 óra, Holokauszt Emlékközpont

A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a budapesti Lengyel Intézet és a Holokauszt Emlékközpont  2012. szeptember 14-én Henryk Sławik emlékkonferenciát rendez. A konferenciával annak a lengyel nemzeti hősnek az emléke előtt kíván tisztelegni, aki a XX. század vérzivatarában több ezer ember, lengyel civilek és katonák, köztük mintegy 5000 zsidó életét mentette meg.
Jelentkezés, részletes program >>

 

Exodus filmbemutató
2012. szeptember 24. 19 óra, Uránia Nemzeti Filmszínház

A Mensch Nemzetközi Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az E x o d u s  című amerikai filmet (1960). Leon Uris monumentális bestsellerének filmváltozata terrorizmuson, személyes drámákon, szenvedélyeken, politikai csatározásokon, gyilkosságokon és szerelmeken át mutatja be Izrael állam megszületésének történetét. Az előadást megnyitja Ilan Mor izraeli nagykövet és Ilan Eldad, Otto Preminger rendező munkatársa.
Bővebb információ >>

Kutatási ösztöndíjak

J.& O. Winter Fund ösztöndíj

A New York-i City University Graduate Center keretében létesült J. & O. Winter Fund örömmel jelenti, hogy a holokauszt kutatásával kapcsolatos kutatási ösztöndíjak korlátozott számban igényelhetők a 2012-2013-as tanévre.
Bővebb információ >>


Saul Kagan kutatási ösztöndíj

Az amerikai székhelyű Claims Conference Saul Kagan kutatási ösztöndíjakat írt ki a 2013-2014-es tanulmányi évre Ph.D és posztdoktorális tanulmányokat folytató kutatóknak, akik munkájukat a Holocaust történetének haladó szintű kutatásában szeretnék végezni.
Bővebb információ >>

Képzés, tanulmányút

Centropa tanárképző szeminárium Pécsett
Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 15.

A Centropa Magyarország 2012. október 5-7 között tanárképző szemináriumot szervez Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben. A szeminárium célja, hogy ötleteket adjon új projektek és oktatási eszközök kifejlesztéséhez, bemutassa a Centropa és partnere a Holokauszt Emlékközpont oktatási módszereit, anyagait, multimédia eszközeit, mindezt a “Történetek egy családi albumból” című vándorkiállítás kapcsán.
Bővebb információ >>

Lengyelországi tanulmányút
Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 23.

A Holokauszt Emlékközpont, lengyelországi önköltséges szakmai tanulmányutat hirdet. Időpontja 2012. október 27-31. (szombat-szerda) A tanulmányút célja, hogy gyakorló tanárok és szakemberek közösen tanulmányozzák az eredeti helyszíneken a különböző lengyelországi zsidó közösségek történetét, a náci megszállók faji politikájának irányítási központjait, a gettók és a végső megoldás helyeit.
Bővebb információ >>


„Füstbe szállt életek” nemzetközi távoktató program

Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 30.

A „Füstbe szállt életek” nemzetközi internetes távoktató tanári továbbképző program otthon is teljesíthető, akkreditált továbbképzési lehetőség. Az új tanári program új ismereteket nyújt a kirekesztés, a holokauszt önálló feldolgozására és tanítására. Elemei a közgyűjteményekben őrzött forrásokba és a szakirodalom legjelesebb képviselőinek munkáiba való kutatásra is ösztönöznek.
Bővebb információ >>