Örmény külügyi szóvivő: nincs szükség közvetítésre a kapcsolatok normalizálásához

Örmény külügyi szóvivő: nincs szükség közvetítésre a kapcsolatok normalizálásához
 Az Örményország és Magyarország közötti kapcsolatok normalizálásához nincs feltétlenül szükség közvetítésre – jelentette ki szerdán Jerevánban Tigran Balaján örmény külügyi szóvivő.

A news.am/rus örmény hírportál által idézett tisztségviselő úgy fogalmazott: „Nem hiszem, hogy feltétlenül szükség lenne közvetítésre. Itt világos lépésekre van szükség a magyar hatóságok részéről”.
Az örmény szóvivő nyilvánvalóan Martonyi János külügyminiszternek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán elhangzott szavaira utalt.
A magyar diplomácia vezetője a rádiónak azt mondta: hétfői berni látogatása alkalmával Didier Burkhalter svájci külügyminiszter felajánlotta országa segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében, és Svájc – amely „hagyományosan közvetítő, semleges ország” – tud is segíteni. Minden lehetséges eszközt fel kell használni a Magyarország és Örményország közötti feszültség enyhítéséhez – hangsúlyozta Martonyi.
Szerzs Szargszján örmény elnök augusztus 31-én jelentette be, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, azt követően, hogy a magyar kormány átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztését töltő Ramil Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek és hősként ünnepeltek.
A magyar külügyminiszter szerdai interjújában hangsúlyozta, „végtelenül sajnálatos, elfogadhatatlan és elítélendő”, hogy az azeri kormány nem tartotta be ígéretét, és kegyelmet adott Ramil Safarovnak.
news.am/rus/news/119776.html