A kínai védelmi miniszter indiai látogatásán a felek kedden megállapodtak

A kínai védelmi miniszter indiai látogatásán a felek kedden megállapodtak, hogy felújítják rendszeres közös hadgyakorlataikat, ami olvadásra utal a két ázsiai óriás között, még ha a Dél-kínai-tenger vitatott területeivel kapcsolatban feszült is a viszonyuk.

Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) és A. K. Anthony Újdelhiben tartott megbeszélésén arról is megegyeztek, hogy a felek magas szintű találkozókat szerveznek, közös tengeri mentőgyakorlatokat végeznek, és fokozzák az együttműködést a kalózkodás elleni tengeri műveletekben Szomália partjainál.

A két miniszter egyetértett abban, hogy a szorosabb katonai kapcsolatok segítenek a kölcsönös bizalom és barátság elmélyítésében. Anthony pekingi meghívást fogadott el – adták tudtul egy közös közleményben.

Elemzők szerint Peking arra is kihasználta a rövid megbeszélést, hogy megkérje Indiát: tartsa távol magát a dél-kínai-tengeri területi vitától. India ebben csak annyiban érintett, hogy állami olajvállalata Vietnammal közös kutatási programot folytat a vitatott térségben.

Liang és Anthony foglalkozott a két ország himalájai határvitájával is. Az 1962-es háborújuk óta a kérdésről eddig lebonyolított ötven tárgyalási forduló kevés haladást hozott. A kínai miniszter a The Hindu című lapban úgy nyilatkozott, hogy Kína „együtt akar működni Indiával a határtérség békéjének és nyugalmának közös fenntartásában”.

A megbeszélésen terítékre került Afganisztán biztonsága is, ahonnan 2014-ben a tervek szerint kivonulnak az amerikaiak vezette nemzetközi koalíciós erők – mondta egy diplomata.

A feszültségek ellenére a két ország között folyó kereskedelem értéke a 2002-es 5 milliárd dollárról 75 milliárdra növekedett tavaly, s ezzel Kína India legnagyobb külkereskedelmi partnerévé vált, noha az egyenleg a kínai fél jelentős fölényét mutatja.

Mindkét ország felismerte, hogy bármely konfliktusuk megtörné ez a fejlődést, és ennek tudata valószínűleg megakadályozza, hogy a feszültségek erőszakba csapjanak át – vélik elemzők.

Liang Kuang-liet fogadta Manmohan Szingh indiai miniszterelnök is, aki hangsúlyozta, hogy országa nagy fontosságot tulajdonít a baráti kapcsolatok fejlesztésének.

A kínai miniszter Indiából Laoszba utazik.