A 15. zsidó nyári fesztivál jubileumi gálaestjén.

Fischer Ádám: érdemes aktívan fellépni a szélsőségesek ellen
 Érdemes aktívan fellépni a szélsőségesek ellen, amit bizonyít az Újszínház esete is – mondta Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester kedden Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, a 15. zsidó nyári fesztivál jubileumi gálaestjén.

    A karmester megemlítette: ezen a napon indították volna a nemzetközi aláírásgyűjtést tiltakozásul az ellen, hogy az Újszínház bemutassa Csurka István Hatodik koporsó című darabját. 
    Mivel a színház egyelőre levette a tervezett repertoárról a művet, így egyelőre nem kezdődött meg az aláírásgyűjtés. A hangsúly azonban az egyelőre szavon van – tette hozzá.
    Fischer Ádám hangsúlyozta: fatális az a politika, amelyik azt hiszi, ki kell fogni a szelet a szélsőségesek vitorlájából, „és ezért titokban összekacsintva együttműködik a szélsőségesekkel”. Hozzáfűzte: „ez ereszti ki a szellemet a palackból”. 
    „A szélsőséges radikálisokat hermetikusan, tűzfallal el kell szigetelni”, velük tisztességes ember ne fogjon kezet, „ezt a politikusoknak is üzenem” – mondta a karmester.
    Emlékezett arra, hogy gyermekkorában szülei – ahogy a többi, életben maradt zsidó családban is – csak lassanként mondták el neki, mi történt az auschwitzi haláltáborban, hogyan gyilkolták le az európai zsidóság jelentős részét.