Tiltakozásának adott hangot hétfőn a bécsi Zsidó Hitközség

Tiltakozásának adott hangot hétfőn a bécsi Zsidó Hitközség (IKG), miután – egy bejelentés szerint – egy rendőr tétlenül nézte végig egy rabbi inzultálását a nyílt utcán.

Nagy veszélyt rejt magában, hogy egyes rendőrök passzívak az antiszemita agresszióval szemben – írta közleményében Oscar Deutsch, az IKG elnöke.

Közölte: felhívta telefonon a bécsi rendőrparancsnokot, aki arról tájékoztatta őt, hogy kivizsgálják az esetet, és megdöbbenésének adott hangot.

Schlomo Hoffmeister bécsi rabbi múlt pénteken írásban tett panaszt a rendőrségen, miután előző nap antiszemita jelszavakat, Heil Hitler!-t kiáltva és náci karlendítéssel inzultálta az utcán a bécsi Rapidnak a PAOK Szaloniki elleni visszavágó mérkőzése előtt gyülekező görög futballszurkolók egyike. A bejelentés szerint az alig néhány méterre álló rendőr nem avatkozott közbe, noha a rabbi kérte, hogy tegyen valamit. Ehelyett csak annyit válaszolt, hogy „ma foci van”.

„Nem lehet azzal érvelni, hogy a helyzet nem fajult el, sürgősen helyre kell tenni a dolgot. Az antiszemitizmus nem lehet a futballkultúra eltűrt része” – hangsúlyozta Deutsch.

A náci gondolatkör terjesztését, éltetését törvény tiltja Ausztriában.

Előző héten a két csapat görögországi mérkőzésén szurkolói rendbontásokra került sor, aminek következtében a görög csapatra az UEFA büntetést szabott ki, a bécsi mérkőzést pedig erős rendőrségi készültség mellett tartották meg.