Mikve avatás-Sokan kérdezik, hogy mi a MAZSIHISZ feladata?

„Sokan kérdezik, hogy mi a MAZSIHISZ feladata?  Nos, mi nem építünk a szó szoros értelmében, mi segítünk építeni, mi nem igazi kertészek vagyunk, mi segítünk a kertészeknek, hogy tudjanak fát ültetni, és a fát nevelni”.

2012. szeptember 2. Debrecen

Mikve avatás

 

 

Tisztelt Ehrenfeld Főrabbi úr!

Tisztelt Horovitz Elnök úr!

Elnök urak Magyarországról és határon kívülről!

Kedves Hittestvéreim!

Hölgyeim és Uraim! 

Sokan kérdezik, hogy mi a MAZSIHISZ feladata?

Nos, mi nem építünk a szó szoros értelmében, mi segítünk építeni, mi nem igazi kertészek vagyunk, mi segítünk a kertészeknek, hogy tudjanak fát ültetni, és a fát nevelni.

Nagy öröm számunkra, hogy most itt Debrecenben egy szimbólikus fát tudunk avatni, egy olyat, ami köszönhetően az elnök úrnak, és a főrabbi úrnak megújult. Megújult és jelzi azt, hogy a magyar zsidóság kezd visszatérni oda, ahol megszakadt az élete a ’40-es – ’50-es években.

Az a Mikve, ami itt volt, már párszor felújításra került, de mégiscsak azt a színvonalat tükrözte, ami abból a korból jött, amikor Debrecenben a lakások 5%-ában volt vezetékes víz, azt a kort, amikor az emberek nem tudták, hogy mi a fürdőszoba, egy olyan világot idézett vissza, ahol az emberek nem mosakodtak. Ezért volt csoda a zsidóság Európában, Magyarországon, mert naponta mosakodtak, legalább havonta egyszer fürödtek. Ez valóságos csoda volt!

Az idők változnak, és most már Debrecenben majdnem mindenkinek van folyóvize. Így törvényeket maximálisan megtartva, – hiszen azok pár ezer év óta nem változtak -, fel kellett hozni ezt a Mikvét a mai kor színvonalára. Igyekszünk minden hitközségünket segíteni, hogy a mai kor színvonalának, a modernitásnak megfelelően alkalmazza a régi törvényeket.

Ez történt itt Debrecenben, hiszen ma már nem várható el, hogy emberek dideregjenek, megfagyjanak, ha eljönnek a Mikvébe. Ezért jó az, hogy most már fűtött helyiségben, meleg vízben tudnak az emberek, az asszonyok fürödni, olyanban amely megfelel minden vallási és egészségügyi követelménynek.

Én azt gondolom, hogy akkor, amikor a MAZSIHISZ a 2012-re rendelkezésére álló felújítási keretének a túlnyomó részét ide adta, – elfogadva Horovitz elnök úr kérését, aki személyesen is részt vesz ezeken az üléseken, és megfelelő érvelést tudott mondani -, nagyon jól döntöttünk. Nagyon jól döntöttünk, mert megnyitottuk a lehetőséget arra, hogy az egyébként is meglévő, és fejlődő debreceni zsidó hitéletnek egy újabb bástyáját tudjuk most megünnepelni.

Köszönöm Ehrenfeld főrabbi úrnak, köszönöm Horovitz elnök úrnak, és a Debreceni Zsidó Hitközség minden tagjának, hogy segített ebben a munkában. Nagyon remélem azt, hogy egyszer még visszajöhetünk 20 – 30 év múlva, amikor majd azt mondjuk, hogy újból fel kell újítani a Mikvét. Kívánom Horovizt elnök úrnak, és a Főrabbi úrnak, hogy velem együtt legyenek itt majd 30 év múlva is és megint beszélhessünk.

Engedjék meg, hogy emeljem a poharam elsősorban erre a felújított Mikvére, emeljem a poharam a Cívis város Főrabbijára, emeljem a poharam Horovitz elnök úrra, a Debreceni Zsidó Hitközség minden tagjára, minden jelenlévőre emeljem poharam a magyar zsidóságra, emeljem poharam arra, hogy az Örökkévaló óvjon meg bennünket és ne csak fájdalomban, hanem örömben is legyen részünk.

Engedjék meg, mert azt gondolom, hogy addig nem nagyon foguk már ebben a körben találkozni, hogy mindenkinek békés, boldog új évet kívánjak!

 

Lösónó Tajvó Tikoszévű

Dr.Feldmajer Péter