A Societas az Oktatási Hivatalhoz fordul a Horthy-emléktábla avatásán történek miatt

A Societas az Oktatási Hivatalhoz fordul a Horthy-emléktábla avatásán történek miatt

Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – A Societas Balodali Ifjúsági Mozgalom panasszal él az Oktatási Hivatalnál a debreceni Horthy-emléktábla avatás ellen tiltakozó sajtótájékoztatójuk megzavarása miatt – közölte Torzsa Sándor, a szervezet alelnöke, Horváth Csaba, MSZP-alelnökkel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Torzsa Sándor az Oktatási Hivatal épülete előtt tartott tájékoztatón felidézte, hogy május 19-én, a Societas és más baloldali szervezetek is tiltakoztak a debreceni Református Kollégiumnál Horthy Miklós emléktáblájának felavatása ellen, az erről szóló sajtótájékoztatót azonban gyerekek zavarták meg. Szerinte nehezen feltételezhető, hogy a gyerekek önként tették ezt, valószínűnek tartotta, hogy tanárok kérték vagy utasították őket arra, hogy zavarják meg a sajtótájékoztatót.
Torzsa Sándor közölte: a Societas szerint ez sértette a gyerekek jogairól szóló New York-i egyezményt, ezért az Oktatási Hivatalhoz fordulnak, hogy vizsgálják ki az esetet.
Megjegyezte, beadványukban több sajtóhírre hivatkoztak, többek között az egyik televíziós csatorna összeállítására is, amelyből kiderült, hogy a tájékoztatót hangos énekléssel megzavaró gyerekek nem is tudták, hogy ki Horthy Miklós.
Molnár Csaba, az MSZP alelnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „ha Orbán Viktor csak Horthy Miklósokkal és Nyirő Józsefekkel” tudja palástolni alkalmatlanságát, akkor gazdaságpolitikájának kudarca után meg kell állapítani morális csődjét is.
Hozzátette: ha egy „szemernyi tisztesség” maradt a miniszterelnökben, akkor nincs más hátra, minthogy „veszi a kalapját és távozik”, a választókra és a történészekre bízza munkájának megítélését.