Életben vannak a Szíriában elrabolt magyarok

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint: Életben vannak a Szíriában elrabolt magyarok

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint: A jelenleg rendelkezésekre álló információk alapján azt lehet feltételezni, hogy a Szíriában korábban elrabolt két magyar állampolgár életét jelen pillanatban nem fenyegeti közvetlen veszély.

A magyar kormány teljesíti alaptörvényi kötelezettségét, hogy megvédi polgárait, így a külföldön bajba került magyarokat sem hagyja soha magára. Orbán Viktor miniszterelnök utasításának megfelelően a Külügyminisztérium, a damaszkuszi magyar nagykövetség és a Terrorelhárítási Központ saját forrásait, kapcsolatait felhasználva, de szorosan együttműködve, éjjel-nappal dolgozik azon, hogy a Szíriában elrabolt két magyar állampolgár ügye mielőbb megnyugtatóan rendeződjön.

Jelen pillanatban – a kutatás érdekeit nem veszélyeztetve – annyi mondható el, hogy szombatra virradó éjszaka rablótámadás történt egy cég telephelyén Szíria észak-keleti részén, különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra a fegyveresek, akiket magukkal hurcoltak.

A jelenleg rendelkezésekre álló információk alapján azt lehet feltételezni, hogy életüket ebben a pillanatban nem fenyegeti közvetlen veszély. A Terrorelhárítási Központnak konkrét értesülése is van arról, hogy a túszok életben vannak. A térségben rendkívül zavaros a politikai és a biztonsági helyzet, az információszerzés nehéz, és nem mindig megbízható.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője