„Állást minden fiatalnak!” „Szavazzatok a jövőre!”

Összesen 7195 jelölt – közöttük 710 nő – indul a szíriai parlament 250 képviselői helyéért a május 7-i választásokon – jelentette csütörtökön a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.

A SANA szerint több mint 14 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz, miközben a nemzetközi közösség és az ellenzék bohózatnak nevezte a parlamenti választást.

A főváros főbb utcáin és terein megjelentek a jelöltek plakátjai és képmásai. „Állást minden fiatalnak!” „Szavazzatok a jövőre!” – áll a transzparenseken.

A választásokat eredetileg 2011 szeptemberében tartották volna, de a tiltakozó mozgalom közepette a Bassár el-Aszad elnök által bejelentett reformfolyamat miatt elhalasztották.

Damaszkusz megígérte, hogy a Bassár el-Aszad hatalomra kerülése óta (2000) megtartandó harmadik parlamenti választás „szabad és átlátható” lesz.

A legutóbbi parlamenti választáson 2007-ben a kormányon lévő Baasz párt vezette pártszövetség, a Haladó Nemzeti Front nyerte meg – meglepetés nélkül – a 250 képviselői hely többségét.

Februárban a hatóságok népszavazást írtak ki az új alkotmányról, amelyet a szavazók 89,4 százaléka támogatott. Az új alaptörvény megszüntette a fél évszázada hatalmon lévő Baasz párt vezető szerepét.