Sziget – A Killers zárja a nagyszínpadot

 Az amerikai indie rock egyik legnépszerűbb csapata, a Killers zárja az idei, 20. Sziget fesztivál nagyszínpadán a fellépők sorát. A rendezvény egyik újdonsága, hogy az A38 sátor nagyobb lesz, a Sziget közepére költözik, programja pedig egy éjszakai sávval bővül az elektronikus zene világsztárjaival.

A Killers az idei fesztivál zárónapján, augusztus 12-én vasárnap zárja a nagyszínpad koncertszériáját. A Las Vegasban 2001-ben alakult, a Grammy-díjra eddig hétszer jelölt négyes két évvel ezelőtt a washingtoni Fehér Ház gyepét is megjárta, amikor Barack Obama invitálására a függetlenség napi rendezvényen játszott – közölte Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel.
A zenekar (Brandon Flowers – ének, billentyűs hangszerek; Dave Keuning – gitár, vokál; Ronnie Vannucci Jr. – dob, ütőhangszerek; Mark Stoermer – basszusgitár, vokál) nevét a manchesteri legenda, a New Order Crystal című videoklipjéből vette, abban hívták a képzeletbeli csapatot Killers-nek. Az együttes eddig három stúdióalbumot készített (Hot Fuss – 2004, Sam’s Town – 2006, Day & Age – 2008), ezek eladott összpéldányszáma elérte a 26 milliót. A várhatóan 2012 második felében megjelenő negyedik lemezről már a Szigeten is játszani fognak.
A most bejelentett új nagyszínpados fellépők közé tartozik az Anti Flag pittsburgh-i punkbanda, amely markáns társadalomkritikát megfogalmazó számairól, felforgató albumairól és politikai aktivizmusáról híres. Szintén a nagyszínpad kínálatába került a hét női és négy férfi tagból álló Gocoo taiko-kollektíva, amelynek szettje negyven hagyományos gyertyánszilből készült japán dobból áll.
A szervezők tájékoztatása szerint az idei jubileumi Szigeten az A38 színpad központi helyre költözik, mérete nagyobb lesz és új programelemként éjszakánként két-két nemzetközileg ismert dj lesz a ceremóniamester. Köztük lesz az izraeli Borgore, aki alig múlt 24 éves, ám máris a dubstep ismert alakja. Fellép a Crookers, az elektro és a fidget olasz képviselője, a Dirtyphonics párizsi drum’n’bass és electro house alakulat, valamint Dj Fresh.
Szintén az A38 színpadon lesz látható-hallható a Dope D.O.D nevű groningeni hiphop formáció, Lincoln Barrett (High Contrast) progresszív drum’n’bass előadó, dj és producer, MC Dynamite, a magyar rokonsággal rendelkező Tiga, Juno-díjas kanadai dj-producer, a deep-ben, a chicagói house-ban, valamint a nyolcvanas évekre jellemző diszkóban utazó Azari & III, a Modeselektor legendás német elektronikus zenészpáros, valamint a 12 zenészből álló Kakkmaddafakka. Andy Barlow elektronikus zenész és producer, valamint Lou Rhodes énekesnő párosa, a Lamb kilenc év után tér vissza a Szigetre igényes és vonzó downtempo zenéjével.
Fellép a Szigeten a hangulatos és modern afrobeatet képviselő Black Seeds, a finom folk-rockos beütéssel átitatott, elegáns gitárzenét játszó Wild Beasts és jól ismert csapat az energikus, de dallamos death metált játszó svéd Amon Amarth is.
Idén az Aréna sátor programjában szerepel a Flux Pavilion, valamint a több mint húsz éve aktív brit Saint Etienne.