Holokauszt emlékhónap az amerikai magyar képviseleteken

Wallenberg-megemlékezések és Holokauszt emlékhónap az amerikai magyar képviseleteken

 

Dokumentumfilmekkel, koszorúzással, filmvetítéssel és tudományos konferenciákkal emlékeznek meg az Egyesült Államokban működő magyar diplomáciai képviseletek a vészkorszakban Budapesten zsidók tömegeinek életét megmentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról.
A washingtoni nagykövetség által megrendezett Magyar Holokauszt Emlékhónap jegyében, április 16-án a kongresszus épületében Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkár, Szapáry György nagykövet és Annette Lantos, Lantos Alapítvány elnöke (a svéd diplomata által megmentett, magyar származású néhai képviselő, Tom Lantos lánya) több amerikai honatya társaságában megkoszorúzza Raoul Wallenberg szobrát.

A New York-i magyar képviseleten április 16-án Erdély elveszett zsidó zenéje címmel a Muzsikás együttes ad koncertet. A rendezvény védnökei az amerikai metropolisz Zsidó Örökség Múzeuma, Ido Aharoni izraeli és Dán Károly magyar főkonzul. Két nappal később a két misszióvezető David Dangoor svéd főkonzullal és a holokausztot a budapesti gettóban túlélő Arthur Schneier rabbival kiegészülve vesz részt Wallenberg-megemlékezésen a manhattani Park East zsinagógában.

Április 17-én, a Wallenberg-centenárium alkalmából a washingtoni követségen emlékkonferenciát tartanak, amelyen felszólal majd Kati Marton, a svéd diplomata életrajzírója, Michael Abramowitz, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma Lelkiismeret Bizottságának elnöke és Douglas Davidson, az amerikai külügyminisztériumnak a holokauszt témakörében illetékes különmegbízottja. A Bloomberg hírügynökség szerkesztője, Al Hunt által moderált eszmecserét Annette Lantos zárja.

A Los Angeles-i a magyar főkonzulátuson április 24-én a vészkorszakot a magyar fővárosban túlélt és Wallenbergnek az életmentő okiratok kiállításában segédkező Andrew Stevens részvételével tartanak megemlékezést. A képviselet a hónap folyamán a helyi Mensch Alapítvánnyal közösen rendezett konferenciát, és egy külön kiállításra készül a nyugati parti nagyváros Holokauszt Múzeumában.

Az amerikai fővárosban működő követségen április 26-án Katona Ferenc, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum kutatója tart előadás az intézmény levéltárában található magyar anyagokról. Az emlékhónap során a képviseleten levetítik az Ocskay László százados, az elfelejtett hős, a Biztatóan int a gyertyafény – Szenes Hanna, a Gaudiopolis – In Memoriam Gábor Sztehlo filmeket és az Egyszer volt… című dokumentumfilmet, és bemutatják a Nobel-díjas Kertész Imre azonos című regénye alapján készült, Koltai Lajos rendezte Sorstalanságot.

A New York-i főkonzulátuson május-júniusban olyan művekből rendeznek kiállítást, amelyekbe Böröcz András magyar szobrászművész kezdeményezésére, különböző országokban élő alkotók a Waldsee-képeslapok nyomán saját asszociációikat foglalták, s amelyek a Hebrew Union College gyűjteményében vannak. (Az elhurcoltakat arra kényszerítették, hogy a táborba érkezésük után küldjenek haza levelezőlapot a rokonaiknak, és írják azt, hogy a waldsee-i üdülőhelyen vannak.)

Október 10-én, Randolph Braham professzor védnökségével a New York-i képviselet szimpóziumot rendez Wallenbergről a Zsidó Múzeummal és a New York-i Városi Egyetemmel közösen.