Autizmus szakirány indu

Autizmus szakirány indul az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karán

Az autizmus spektrumpedagógiája szakirány indul az ELTE Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai karán szeptemberben – közölte Stefanik Krisztina, az intézmény dékánhelyettese az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint Európában alapképzésben specializációként erre elsőként az intézményben nyílik lehetőség. A képzés szakmai tartalmának kialakításakor szorosan együttműködtek az Autizmus Alapítvánnyal.
A képzés során olyan gyakorlatcentrikus képzést kínálnak, ahol kiemelt cél, hogy a hallgatók a legfrissebb, tudományos tényeken alapuló gyógypedagógiai ismereteket sajátítsák el. Az alapozó képzés első évét követően három év alatt harminc, egymásra épülő kurzus, három szakpedagógiai gyakorlat és féléves terepgyakorlat segíti a hallgatókat ahhoz, hogy az autizmus teljes spektrumán, bármilyen életkorban képesek legyenek az autizmussal élők egyénre szabott támogatására.
Stefanik Krisztina kiemelte: Magyarországon ma mintegy százezer ember él autizmus spektrumzavarral, a diagnosztizált esetek száma évről évre nő.
Hozzátette: az autizmus sokszínű, a környezet számára gyakran zavarba ejtő állapot, amely bármilyen intelligenciaszinten és oktatási vagy foglalkoztatási környezetben megjelenhet.
Megjegyezte: az autizmussal élő gyermekek és felnőttek oktatása, fejlesztése nagy felkészültséget igényel. Bár a megfelelő ellátás alapját képező törvényi háttér már majdnem két évtizede rendelkezésre áll, de a megvalósítása egyenetlen.
Az Autizmus Alapítvány honlapján az olvasható: az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot okozhat.